Jasper Léonard

Eerste Festival van de architectuur: "Architectuur is méér dan alleen bouwen" 

Vanaf vandaag tot en met 17 september loopt in Antwerpen de eerste editie van het Festival van de architectuur.  Volgens de organisatoren wordt het "een sociocultureel en multidisciplinair feest waarin je de relevantie ziet en voelt". "Want architectuur is méér dan alleen bouwen." Tien dagen lang kunt u er proeven van architectuur in al haar gedaantes.

Architectuur is volgens het Vlaams Architectuurinstituut een proces waarin ontwerpers, bewoners en omgeving elkaar ontmoeten. Daarom delen niet alleen bouwers tijdens het festival hun ideën over architectuur, maar ook kunstenaars en filosofen.  

Vanavond wordt het festival ingezet met de Nacht van de architectuur in deSingel. Tijdens de officiële opening van het festival wordt de link gelegd tussen hedendaagse architectuur en het verleden. Een half jaar lang werkten 18 recent afgestudeerde ontwerpers rond herbestemming van beschermd erfgoed. Tijdens de officiële opening maakt Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck samen met agentschap Onroerend Erfgoed het resultaat van de Meesterproef bekend.  

Op het plein voor deSingel arriveert Time Circus met zijn Landschip. Het gevaarte vertrok gisteren vanuit het werkatelier van het kunstenaarscollectief aan het Kattendijkdok (Bar Paniek) en trekt dwars door de stad tot aan deSingel. Een groeiende stoet van vrijwilligers zal letterlijk de schouders mee onder het gevaarte zetten. Met de installatie wil Time Circus toeschouwers aanmoedigen om zelf dromen uit te werken met de middelen die voorhanden zijn. (lees verder onder de foto)

Time Circus

Over drie jaar moet het project helemaal klaar zijn. Dan gaat het Landschip op tournee door Europa, in 2021 moet het in Elefsina in Griekenland aankomen. Tijdens het Festival is de installatie tien dagen lang te bezoeken.

In de wandelgangen van deSingel zal Tom Barman tot in de vroege uurtjes muziek draaien. Met prangende vragen kan je bij architecten, politici, wetenschappers en kunstenaars terecht tijdens speeddates. Alternatieve woonvormen worden belicht.  Secret Cinema Antwerpen selecteerde speciaal voor deze gelegenheid een shortlist van architectuurfilms, die op twee geheime plekken binnen deSingel worden vertoond. 

Zondag: Dag van de architectuur

Zondag openen opmerkelijke gebouwen en ontwerpbureaus in Vlaanderen en Brussel hun deuren tijdens de Dag van de architectuur.  Het Vlaams Architectuurinstituut en Herita slaan de handen in elkaar voor het gezamenlijke luik, dat zowel aansluit bij de Dag van de architectuur als bij Open Monumentendag. Met een doe-boekje voor kinderen worden ook gezinnen aangemoedigd om architectuur te ontdekken.

Festival reikt de hand naar alle (kunst)disciplines

Christoph Grafe, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), vat de essentie van het eerste Festival van de architectuur samen: "Goede architectuur begint bij het aanvaarden van de onvolledigheid van de eigen kennis en het aanboren van de expertise van anderen."

Met het Festival wil het VAi een breed publiek bereiken. Het festival biedt verschillende formats aan die de diversiteit van architectuur belichten. Niet alleen architecten, maar ook kunstenaars, performers, filosofen en... dragen bij tot goede architectuur.  De boodschap van het festival is immers: iedereen kan bijdragen aan goede architectuur en bij uitbreiding aan een goede leefomgeving. "Sterker nog, we hebben iedereen nodig om die uitdaging aan te gaan", klinkt het.

Veiling der dromen

Op zondag 17 september wordt het Festival feestelijk afgesloten met de Veiling der dromen. In opdracht van het VAi veilt Veilinghuis Bernaerts unieke objecten, tekeningen en maquettes van jonge leeuwen en oude rotten. De opbrengst van deze benefietveiling gaat naar de opbouw van het Centre des femmes in Ouled Merzoug, een nieuw project van BC architects & studies in Marokko.  

Luc Somers

Ook uw mening telt, die kunt u kenbaar maken tijdens workshops en debatten. Het Festival wordt een tweejaarlijks evenement dat iedere editie een andere stad als host zal uitnodigen. Dit jaar is dat Antwerpen, met als epicentrum van het festival deSingel.  Informatie over alle activiteiten vindt u hier.