Wat moet je doen bij een aardbeving? Een Mexicaanse spreekt

Gisteren is Mexico opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De Mexicanen zullen nog even met de dreiging van (zware) naschokken moeten leven, verwachten experts, maar eigenlijk zijn ze sowieso altijd op hun hoede. De dreiging van een aardbeving is nooit veraf, vertelde ons Monica Ruiz Loyola, een Mexicaanse die sinds enkele maanden in België woont, onlangs na de eerste aardbeving. Het maakt eigenlijk deel uit van hun leven, zoals uit haar relaas blijkt.

Monica maakte als kind van 9 de verschrikkelijke aardbeving van 1985 in Mexico mee. "Ik was met mijn oom op weg naar school toen het gebeurde. Ik herinner me nog heel goed hoe een man met een bloedend kindje in zijn armen mijn oom om hulp vroeg. Het was enorm chaotisch."

Mexicanen hebben een soort onderbewustzijn ontwikkeld

De Mexicanen zijn wel een en ander gewend van aardbevingen. Ze leven eigenlijk met een constante dreiging en zijn er als het ware op getraind. Ze ontwikkelen een soort onderbewustzijn dat wij als Belgen helemaal niet hebben. Eigenlijk gaat het om een heel andere manier van leven.  "Zelfs als ik diep slaap, hoor ik het alarm, of voel ik een kleine beving. Op dat moment mag je absoluut geen tijd verliezen, en moet je in je pyjama meteen op straat vluchten."

Monica heeft een Airbnb in de wijk Roma Norte van Mexico-Stad. Haar ervaring komt van pas als er Europeanen logeren, die meestal veel te traag reageren of niet snel genoeg doorhebben wat er gebeurt. "Niet zo lang geleden was er zo'n alarm. Ik heb meteen de gast wakker gemaakt en haar mee naar buiten genomen. Het was toen niet zo erg, maar ze begreep niet waarom we niet meteen weer naar binnen mochten." (lees voort onder de tweet)

In de val? Neem zeker niet de trap

Monica's nicht Nayeli werkt in een hoog gebouw. In haar geval is het moeilijker: dan zit je eigenlijk in de val en kan je enkel maar bang afwachten.

De lift nemen is geen optie, maar velen hebben wel nog de neiging om snel de trap te nemen. "Dat mag je zeker niet doen, want trappen zijn bij het eerste wat het begeeft binnen een gebouw." Dat komt omdat heel veel mensen die trappen tegelijk willen nemen, en zo begeven ze het onder het gewicht. "Zo zijn er al veel mensen omgekomen. Mensen die eigenlijk de beving hadden kunnen overleven als ze gewoon boven waren gebleven."

De algemene raad is dat je het best kunt schuilen onder een tafel of bank als je niet meer naar buiten kan, en zeker een fles water meegraait terwijl je dat doet. De overheid raadt ook aan je paspoort en papieren mee te nemen.

Als je in een groot gebouw zit, probeer ergens te schuilen onder een bankstel of een tafel en neem snel nog een fles water bij de hand

"Heb je even voor mij?"

Dan heb je meestal meer geluk als je in een huis woont, of bijvoorbeeld op café zit. In Mexico-Stad gaan regelmatig teams van vrijwilligers cafés en restaurants binnen en vragen klanten om 5 minuutjes tijd. Als je daar dan bent als toerist, wordt de aardbevingsdreiging plots heel concreet.

De vrijwilligers leggen uit wat te doen bij een aardbevingsalarm. Wie al beneden is, hoeft enkel zo snel mogelijk naar buiten te lopen en liefst een open ruimte op te zoeken. "Het is geen goed idee om pakweg op de stoep te gaan staan. "Je hebt er vaak elektriciteitskabels die kunnen afknappen, en dat is even goed levensgevaarlijk."

Groepjes vrijwilligers gaan rond in cafés in Mexico City. De dreiging wordt dan plots heel concreet als je daar als toerist bent

In pyjama of onder de douche, alarm is alarm

Het algemene aardbevingsalarm is ongeveer twee jaar geleden ingevoerd in Mexico-Stad, zegt Monica. Het klinkt als een soort oorlogsalarm. Het alarm is in de afgelopen twee jaar 4 à 5 keer afgegaan. Soms valt het uiteindelijk mee, maar sowieso moet er altijd pijlsnel actie worden genomen en sta je 's nachts evengoed in je pyjama op straat, of moet je vluchten van onder de douche.

Monica heeft zelf een appartement dat al is scheefgetrokken door vorige bevingen. Op die manier word je constant herinnerd aan de dreiging, hoe vredig Mexico-Stad er ook bij mag liggen. Tot overmaat van ramp is de stad gebouwd op sponzige moerasgrond, wat de stabiliteit ook niet ten goede komt. De voorbije nacht schoot Monica's nicht de gast in de Airbnb te hulp: "Hij was van Engeland en was dit niet gewend. Ze heeft hem wakker gemaakt en meteen mee naar buiten genomen."

imago/Xinhua

Meest gelezen