Gegevens miljoenen Amerikanen gehackt

Door een cyberaanval op Equifax, een Amerikaans bedrijf dat de kredietwaardigheid van consumenten nagaat, zijn potentieel de gegevens van 143 miljoen Amerikanen gestolen. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt.

De hackers konden de hand leggen op namen, socialezekerheidsdata, geboortedata, adressen en rijbewijsnummers. Van zowat 209.000 klanten kregen de hackers ook toegang tot kredietkaartnummers.  

Volgens Equifax konden criminelen tussen half mei en juli via een lek in een Amerikaanse website toegang krijgen tot bepaalde files. Behalve gegevens van Amerikaanse burgers kregen de hackers ook toegang tot de gegevens van Canadese en Britse klanten.

Het financiële persbureau Bloomberg heeft het over een van de meest verregaande hacks ooit, ook door de aard van de gegevens waartoe de criminelen toegang kregen.

Het bedrijf meldde gisteravond dat het de hacking ontdekte op 29 juli. Uit gereglemeneerde beursmededelingen van de dagen nadien blijkt dat drie toplui van Equifax, onder wie de financiële topman, voor een groot bedrag aandelen verkocht hadden. Het totaalpakket dat ze verkochtten was bijna 1,8 miljoen dollar waard. Volgens het bedrijf waren de drie toen nog niet op de hoogte gesteld van de hacking.

In de nabeurse handel op Wall Street verloor het bedrijf 13 procent en dat forse verlies diept zich vandaag uit in de voorbeurse handel.