AP/Kensington Palace

Bloednerveus naar school, maar kort daarvoor schattig poserend als een professioneel model: prins George

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland.  Iedereen zag deze week de Britse prins George beduusd de schoolpoorten binnenwandelen, maar zag u hem ook vlak vóór hij naar zijn nieuwe school vertrok? Het contrast kon niet groter zijn. De Noorse kroonprins Haakon opende deze week serres in... de Jordaanse woestijn, de Nederlandse koning Willem-Alexander won zowaar zijn eerste modeprijs en de "redder" van de Japanse troon werd elf jaar.

Lekker ontspannen aan Kensington Palace

De Britse prins George (4) is afgelopen donderdag aan zijn wellicht lange schoolcarrière begonnen. Het zoontje van prins William en Kate Middleton wandelde de schoolpoorten van Thomas's Battersea in Londen binnen. Voor de volle 100 procent gezwind was het niet, nee. De foto's en video van een duidelijk nerveuze George deden al snel de ronde. Het contrast kon echter niet groter zijn, want Kensington Palace tweette in de namiddag nog een extra en totaal andere foto. Zie hieronder:

Daarop zijn papa William en George aan de deur en trappen van Kensington Palace te zien, kort voor ze de auto nemen richting school. Het is een privé-kiekje dat eigenlijk mama Kate zou nemen, maar zij is te ziek door haar zwangerschap. Dus sprong fotograaf Chris Jackson van Getty Images graag 's ochtends bij.  Hij is een vertrouwd gezicht ten huize Mountbatten-Windsor-Middleton. Jackson mocht eerder al het officiële portret nemen van George voor zijn 4de verjaardag in juli.

George poseert aan Kensington Palace lekker ontspannen met brede glimlach, gekruiste benen en één hand losjes in de broekzak, net een professioneel model. Papa William geniet in casual outfit.

Hoe het prinsje aanspreken op school?

De klasgenoten en de meester of juf van het prinsje hoeven zich alvast geen zorgen te maken over hoe ze hem moeten aanspreken. Hij gaat op school gewoon door het leven als George Cambridge. Dat spotte de Britse pers alvast op een label op zijn rugzakje. 

Geen onlogische keuze want de officiële titel van de jongen is ook "Zijne Koninklijke Hoogheid Prins van Cambridge", terwijl vader en moeder de hertog en hertogin van Cambridge zijn. Een familienaam gebruiken Britse royals niet echt, want iedereen kent hen wel. Louter technisch gezien zou George de familienaam Mountbatten-Windsor kunnen dragen. Windsor naar de naam die koning George V koos voor de Britse monarchie, en Mountbatten naar overgrootvader-prins Philip (de echtgenoot van de Queen).

Prins Haakon en koning Abdullah openen Sahara Forest Project

De Noorse kroonprins Haakon en de Jordaanse koning Abdullah II hebben samen in Aqaba (Jordanië) het Sarah Forest Project geopend, een project dat het mogelijk maakt om voedsel te produceren, en vers water en duurzame energie te voorzien in de woestijn. Bedoeling is dat het project uitlopers krijgt in andere landen.

Haakon en Abdullah bezochten de locatie en serres. Goed voor een terrein van vier voetbalvelden groot. "Dit kan helpen in de strijd tegen de klimaatverandering, nieuwe groene jobs creëren en problemen voor toekomstige generaties oplossen", sprak Haakon die onder de indruk was.  Noorwegen financieert grotendeels het initiatief dat 3 miljoen euro kostte.

Het Sarah Forrest Project gebruikt zeewater om de serres af te koelen en via de energie van zonnepanelen wordt het water ontzilt, zodat het gebruikt kan worden voor irrigatie. Het project zal jaarlijks 13.000 kilogram aan groenten opleveren en 10.000 liter water. Jordanië behoort tot de droogste landen ter wereld. 

Koningin Máxima en Letizia halen Vanity Fair

Nee,  koning Filip en koningin Mathilde prijken niet in het lijstje van "best geklede koppels" van het toonaangevende Amerikaanse modeblad Vanity Fair.  Tot de gelukkigen behoort wel het Nederlandse koningspaar. Willem-Alexander en Máxima staan zowaar in de top 3 tussen Barack en Michelle Obama, en Emmanuel en Brigitte Macron.

Vanity Fair vond het donkerblauwe krijtpak met rode (olifanten)das van Willem-Alexander subliem, en van Máxima de blauwe japon met wijde mouwen van Roksanda. Ze droegen de outfits bij de ontvangst van de president van Mozambique en zijn vrouw op paleis Noordeinde in mei. Oordeelt u zelf:

Reporters

Bij de best geklede vrouwen heeft de elegante Spaanse koningin Letizia een plaatsje weten veroveren.  Fashionista's zijn wild van haar gele jurk en mantel, van haar favoriete ontwerper Felipe Varela, die ze droeg tijdens haar staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk midden juli.

Reporters

Prins Hisahito (wie?) is elf geworden

In Japan heeft prins Hisahito zijn elfde verjaardag gevierd. Hisahito is de derde in lijn voor de keizerlijke troon. Zijn oudere zus Mako (25) kondigde recent nog haar verloving aan met jurist Kei Komuro en haalde de internationale media. Als Mako haar jawoord geeft, stapt ze immers automatisch uit de keizerlijke familie. Komuro is namelijk niet van adellijke afkomst.

De jonge Hisahito kan eigenlijk als "redder" van de Japanse troon gezien worden. Eind volgend jaar zal grootvader, keizer Akihito (84), troonsafstand doen. Oudste zoon Naruhito zal hem dan opvolgen. Probleem is dat Naruhito geen zonen heeft, wel één dochter Aiko geboren in 2001. In Japan geldt de erfopvolging enkel in mannelijke lijn. Dus zaten ze aan het hof met de handen in het haar om de opvolging te waarborgen.

In 2006 kwam er echter een "godsgeschenk" - toeval of niet - toen Hisahito geboren werd, enige zoon van Akishino, de jongste zoon van keizer Akihito.  Hisahito is een nakomertje, na zussen Mako (25) en Kako (22). Als het keizerlijke hof geen modernisering doorvoert (en vrouwelijke troonopvolgers toelaat) wordt dit knaapje ooit keizer:

Imperial Household Agency of Japan

FOTO boven: Hisahito geflankeerd door zijn zussen.

AP

De vrouwen zijn in de meerderheid aan het keizerlijke hof (zie foto boven), maar ze hebben volgens de aloude Japanse traditie geen rechten op de troon.