Harvey en Irma, niet alleen orkanen maar ook al 75 jaar lang getrouwd

Dood en vernieling brengen orkanen Harvey en Irma op dit moment en daar kunnen de echte Harvey en Irma Schluter alleen maar treurig om zijn. Wat niet wegneemt dat ze ook erg verbaasd zijn over het feit dat 2 dergelijke zware, opeenvolgende orkanen hun naam dragen. Dat toeval heeft lang op zich laten wachten, want Harvey is intussen 104 en Irma 92. Nieuwswebsite New York Times zocht hen op.

Irma: "Ik heb er geen flauw benul van hoe dat gekomen is, dat er een Harvey en een Irma als stormen na mekaar komen. Ik weet helemaal niet hoe dat werkt."

Nochtans is de uitleg vrij eenvoudig. Alle tropische stormen en orkanen in de Atlantische Oceaan krijgen een naam op basis van een vastgelegde namenlijst. De namen staan in alfabetische volgorde en het zijn afwisselend mannen- en vrouwennamen. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt.

Die lijsten worden opgesteld door de Wereld Meteorologische Organisatie (VMO) voor een periode van 6 jaar. Na 6 jaar keren dezelfde namen gewoon terug. Behalve als het om uitzonderlijk zware stormen gaat. Harvey werd voor het eerst gebruikt in 1981 en werd gevolgd door storm Irene. Maar die laatste was in 2011 zo hevig, met zeker 49 doden, dat de letter 'I' 6 jaar later een nieuwe naam toegewezen kreeg. Irma dus.

Gezien de hevigheid van beide stormen verwacht men dat de namen dit jaar voor het laatst zullen voorkomen. Waardoor de link met de echte Harvey en Irma, intussen 75 jaar getrouwd, nog specialer wordt.

"Really sad"

Echte natuurrampen hebben beiden, die wonen in Spokane, in de staat Washington, nog niet aan den lijve ondervonden, al bleven ze de laatste dagen wel binnen door de bosbranden die Washington teisterden. Orkanen kennen ze dus enkel van tv. En op de nieuwsberichten over hun 'naamgenoten' konden ze alleen maar reageren met: "Really sad."