Video player inladen ...

Grootste deel geëvacueerden Sint-Joost mag weer naar huis, herstelling zinkgat kan nog weken duren

Een groot deel van de geëvacueerde bewoners uit Sint-Joost-ten-Node mag weer naar huis nadat ze gisteren weg moesten door het zinkgat. Zo'n 70 mensen moeten mogelijk nog tot maandag elders slapen. Ondertussen is duidelijk dat de ondergelopen spoortunnel tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Schuman ook de komende week nog onbruikbaar blijft. 

De informatie over de situatie stroomde aanvankelijk moeilijk door naar de buurtbewoners van de Leuvensesteenweg. Op een informatievergadering vanmiddag kwamen maar vier mensen opdagen.

Rond 16 uur kwam er een nieuwe update. Toen werd duidelijk dat het grootste deel van de 237 geëvacueerden weer naar huis mag. 71 mensen moeten echter ook vannacht nog ergens anders slapen, zegt burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir. Daar blijft er namelijk nog steeds gevaar voor de stabiliteit. De gezinnen in kwestie slapen bij families of moeten op hotel. Pas tegen maandagochtend zouden de herstellingswerken zo ver zijn dat de mensen via loopbruggen terug in hun huis kunnen. 

Slapen in hotel

Isabelle Fernanda is een van de bewoners die gisteren werd geëvacueerd. "Ik heb goed geslapen in een hotelkamer. We zijn daar goed ontvangen, maar we krijgen niet veel informatie over wat er nu gaat gebeuren. We weten ook nog niet waar we vanavond gaan slapen", zo zei ze. Ook Anita moest gisteravond hals overkop haar appartement uit. "Ik ben bij een vriendin gaan slapen. We worden goed begeleid. Ik maak me alleen zorgen over mijn twee katten die ik thuis heb achtergelaten. Hopelijk kan de brandweer die straks gaan halen."

Een tweede zinkgat

Bij de eerste inspectie van de breuk in de waterleiding, zijn gisteren twee mensen lichtgewond geraakt. Dat zegt watermaatschappij Vivaqua. Tijdens een inspectie in een twee zinkgat dat gisteren ontstond (foto) kwam er plots asfalt naar beneden en twee werknemers van Vivaqua werden daardoor geraakt. 

Werken aan tunnel op schema

Volgens Frédéric Petit van spoorbeheerder Infrabel zitten de werken aan de ondergelopen spoortunnel op schema: "Vannacht hebben onze mensen continu doorgewerkt om zand te verwijderen, dat gebeurde met werfkranen op het spoor. Daar werken we vanmorgen aan voort. En eens dat zand weg is, kunnen we in verschillende stappen de sporen vervangen, en de laag stenen die zorgt voor de stabiliteit van het spoor. Dat staat vandaag op het programma."

De tunnel blijft nog tien dagen gesloten, zegt Petit. "Ik kom net uit de tunnel en ik heb gezien dat er nog veel werk is. Die modderlaag moet eerst verwijderd worden, en daarna pas kunnen we de schade aan de spoorinfrastructuur vaststellen. Onze mensen gaan er van uit dat ze ook nog de hele volgende week nodig hebben om die werken uit te voeren." Infrabel hoopt dat er op maandag 18 september weer treinen door de tunnel kunnen. 

Video player inladen ...

Treinverkeer Namen - Brussel blijft onderbroken

Zolang de tunnel niet open kan, blijft er hinder voor de treinen tussen Namen en Brussel. Die treinen worden omgeleid via Leuven en Louvain-la-Neuve. Sommige treinen worden beperkt tot Brussel-Noord of Brussel-Schuman.

Wie een treinticket of -abonnement heeft, kan ook gratis op het Brusselse opnebaar vervoer, wat nuttig is voor mensen die naar de Europese wijk moeten. An Van Hamme van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB: "De treinreizigers kunnen momenteel gebruik maken van het MIVB-net op vertoon van een geldig treinticket, zolang de problemen met de treinen duren."

VRT

"De mensen hebben niet graag werken in de straat en zien niet dat de riolen kapot zijn"

Video player inladen ...
Video player inladen ...