Lage Landen helpen tijgers uitzetten

WWF België en Nederland gaan samenwerken met de overheden van respectievelijk Cambodja en Kazachstan om in beide landen de uitgestorven tijger opnieuw uit te zetten.
Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt.  

Siberische tijger

Oorspronkelijk leefden er Kaspische tijgers in Kazachstan. Maar omdat die soort is uitgestorven zullen Siberische tijgers worden uitgezet. Daarvoor heeft Kazachstan een gebied aangewezen van 5000 km², de grootte van de provincies Antwerpen en Limburg. Dat gebied zal eerst moeten worden beschermd als natuurgebied. Daarnaast zullen de beheerders zorgen voor meer prooidieren, dieren die de tijger oorspronkelijk bejaagde zoals het Bactrische hert en de kulanezel. Rangers moeten worden opgeleid om de wilde dieren te beschermen tegen stropers.

In het natuurgebied ligt ook een deel van het Balkasjmeer. Dat is een immens meer dat aan het krimpen is door het intensieve watergebruik en door drooglegging. Bovendien is het ook sterk vervuild. De overheid hoopt met de bescherming van de bossen die langs de oevers van het meer lopen die achteruitgang te keren.

Cambodja

Ook in Cambodja zijn er plannen om de tijger terug te brengen. Daarvoor wordt het natuurgebied van Phnom Prich uitgebreid met bossen in de omgeving. In het gebied leven ook al bedreigde soorten zoals de Aziatische olifant, de Maleise beer, het luipaard en de reuze-ibis. Tegen 2022 zouden de eerste tijgers er opnieuw moeten rondlopen. Cambodja hoopt meteen ook met het project het ecotoerisme te stimuleren.

2022: het Chinese jaar van de tijger

In een eeuw tijd verloor de tijger 90% van zijn leefgebied. Van de 100.000 tijgers bleven er nog maar 3200 over in 2010.  Dertien "tijgerlanden" hebben daarop afspraken gemaakt om dat aantal te verdubbelen tegen 2022, het Chinese jaar van de tijger. Ondertussen zijn er 700 dieren bij gekomen. Maar de weg naar een verdubbeling tegen 2022 is nog lang.