AFP or licensors

Herlees liveblog: Trump waarschuwt voor "historisch verwoestend potentieel" van orkaan Irma

Na de dodelijke en verwoestende doortocht van orkaan Irma door de Caraïben, begint de hulpverlening in de getroffen gebieden langzaam op gang te komen. De orkaan bevindt zich momenteel tussen Cuba en de Bahama's en is intussen afgezwakt tot categorie 4, maar blijft met windsnelheden tot 250 kilometer per uur bijzonder krachtig. In het zuiden van de Amerikaanse staat Florida, waar Irma zondag verwacht wordt, worden inwoners massaal geëvacueerd. Herlees hier alle ontwikkelingen van vandaag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Liveblog afgesloten

We sluiten de liveblog hier af. Alle ontwikkelingen van de afgelopen dag kunt u hieronder nog herlezen.

Eén man vermist in Haïti

In Haïti is vrijdag één man vermist geraakt. Hij werd meegesleurd door een wassende rivier, na de doortocht van orkaan Irma. Het armste land uit de Caraïben bleef verder redelijk gespaard van de orkaan.     

De motorrijder werd verrast door het stijgende water toen hij een rivier wou oversteken in het departement Centre, zeggen de Haïtiaanse autoriteiten. Zes van de tien Haïtiaanse departementen werden getroffen door Irma. Meer dan 5.000 personen zijn nog niet naar hun huis kunnen terugkeren.     

Op talrijke weggeblazen daken uit staalplaat na bleef de schade van Irma relatief beperkt. De orkaan passeerde ten noorden van Haïti en de Dominicaanse Republiek, alvorens koers te zetten naar Cuba en de Bahamas.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meer dan een miljoen mensen geëvacueerd op Cuba 

Op het eiland Cuba zijn meer dan een miljoen mensen geëvacueerd in verband met de orkaan Irma die zich daar, net als op de Bahama's, al laat gelden, zo hebben de autoriteiten meegedeeld.     

Om 22 uur Belgische tijd bevond het oog van de orkaan zich op ongeveer 320 kilometer ten oosten van de Cubaanse plaats Cabarién, om zich volgens weerdienst AccuWeather aan 22 kilometer per uur te verplaatsen.     

Aan de oostelijke kusten van het eiland overschreden de windstoten niet de 95 km per uur. Maar aan de noordelijke kust waren er intense regenbuien. De autoriteiten verwachten dat de wind en regen nog zullen toenemen naarmate het natuurgeweld het centrum van het eiland nadert.     

Op gezag van het Amerikaanse orkaancentrum in Miami meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN dat Irma, die vandaag "gedegradeerd" was tot een orkaan van de tweede grootste categorie, weer aan kracht wint.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Spookeiland Sint Maarten: "Een nare, akelige, afschuwelijke situatie"

Orkaan Irma heeft een spoor van vernieling getrokken op het Frans-Nederlandse eiland Sint Maarten. Het verwoeste eiland zit nog altijd zonder elektriciteit, stromend water en mobiele communicatie. Maar Nederland laat Sint Maarten niet in de steek, verzekerde premier Mark Rutte. Terzake-journalist Thomas De Graeve maakte een laatste stand van zaken op met Jean Mentens van de lokale nieuwssite Caribisch Netwerk.

Video player inladen ...

Stroom hersteld op Sint Maarten en Saint-Barthélemy

Op de Antilleneilanden Sint Maarten en Saint-Barthélemy is de "noodstroomvoorziening" hersteld zodat de ziekenhuizen van de door de orkaan Irma verwoeste eilanden weer elektriciteit krijgen. Dat heeft de Franse energiegroep EDF gemeld.

Ook zijn een motor van de thermische centrale op Sint Maarten en twee motoren in die van Saint-Barthélemy weer aan de praat gebracht. Daardoor krijgt ook de luchthaven van St-Barthélemy weer stroom.     

Beide eilanden waren na de doortocht van Irma volledig zonder elektriciteit komen te zitten.  Er zullen nog "weken en maanden" nodig zijn om alles weer normaal te krijgen, zegt pdg Jean-Bernard Lévy van EDF.  

Trump: "Dit is een storm met historisch verwoestend potentieel"                 

In een videoboodschap waarschuwt president Trump zijn landgenoten voor het "absoluut historische verwoestende potentieel" van orkaan Irma. Hij roept de bevolking op om op hun hoede te zijn en de aanbevelingen van de autoriteiten op te volgen.

2 doden en 43 gewonden op Sint Maarten

Op het Nederlandse deel van het Frans-Nederlandse eiland Sint Maarten zijn twee mensen om het leven gekomen door orkaan Irma. Er vielen ook 43 gewonden, van wie er elf in kritieke toestand zijn. Dat heeft de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bekendgemaakt. De totale dodentol van orkaan Irma komt daarmee op 21 te staan.

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft zijn medeleven betuigd voor de slachtoffers van orkaan Irma op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.  De koning sprak van "een ramp van ongekende omvang" en verzekerde dat hij de getroffen eilanden zal bezoeken, wanneer het moment geschikt is.

Video: verwoesting op Tortola na de doortocht van orkaan Irma

Video player inladen ...

Jose nu orkaan van categorie 4

De orkaan Jose is opgeklommen tot een orkaan van categorie 4. Dat is de op één na hoogste categorie. De orkaan bevindt zich momenteel nog in de Atlantische Oceaan, op zo'n 700 kilometer ten oosten van de Kleine Antillen.

Jose verplaatst zich langzaam in het spoor van de orkaan Irma, in west-noordwestelijke richting. De orkaan kan zaterdag in de buurt van de Kleine Antillen zijn. Daar heeft orkaan Irma al verschillende eilanden verwoest.  

Meer in het westen wint ook de orkaan Katia aan kracht. Ze genereert nu al windsnelheden van 155 km per uur en beweegt zich aan 7 km per uur naar het zuidwesten. De storm bevond zich vrijdag in het zuidwesten van de Golf van Mexico, op 205 km van de stad Veracruz, en zou zaterdag aan land gaan.

AFP or licensors

Gouverneur Florida: "Bevolking moet zich klaarmaken voor evacuatie"

De gouverneur van Florida heeft de inwoners van de zuidelijke staat verzocht om zo snel mogelijk hun huis te verlaten als ze daartoe de vraag krijgen. 

"Breng het leven van jezelf of je gezin niet in gevaar. Als je gevraagd werd te evacueren en nog altijd thuis bent: vertrek", beval de gouverneur. "Vandaag is de dag om het juiste te doen voor je gezin en in het binnenland veiligheid te zoeken."

"De reddingsdiensten zullen geen hulp kunnen bieden tijdens de storm, waarschuwde Scott verder. "Dit is een catastrofale storm die we nooit eerder in onze staat hebben meegemaakt. We kunnen uw huis herop bouwen, maar niet uw leven."    

Eerder op de dag had ook de Amerikaanse president Donald Trump iedereen opgeroepen om de raad van de autoriteiten op te volgen. "Orkaan Irma is er een van epische omvang, misschien groter dan we ooit gezien hebben. Wees veilig en ga uit de weg, indien mogelijk. De federale regering is klaar!"

Florida telt meer dan 20 miljoen inwoners. In totaal moeten meer dan 1 miljoen mensen, vooral in het zuiden van Florida en in de naburige staat Georgia, hun woning verlaten.  De wegen naar het noorden zitten vol met mensen die daar veiligheid zoeken. 

Video player inladen ...

Twee Belgische gezinnen hebben om repatriëring gevraagd

Twee Belgische gezinnen die in de Caraïben verblijven, vragen om gerepatrieerd te worden. De gezinnen zitten vast op twee eilanden die zwaar getroffen zijn door orkaan Irma. Het Franse eiland Saint-Barthélemy, en het Frans-Nederlandse Sint Maarten. Buitenlandse Zaken werkt nu samen met Frankrijk en Nederland om de gezinnen weer thuis te krijgen. Minister van Buitenlandse Zaken Reynders benadrukt wel dat er tot nog toe geen berichten zijn over vermiste of gewonde Belgen.

FEMA: "Irma dreigt de VS te verwoesten"

Volgens het hoofd van de Federal Emergency Management Agency (FEMA) Brock Long staat het buiten kijf dat Florida zwaar zal getroffen worden door de orkaan Irma. "Het is niet de vraag of Florida getroffen zal worden, maar wel hoe zwaar de impact zal zijn", klinkt het.

Volgens Long moet trouwens niet alleen Florida zich schrap zetten. "Iedereen van Alabama tot North Carolina moet deze orkaan in de gaten houden, want Irma vormt een bedreiging die de VS kan verwoesten."

Beelden uit Sint-Maarten na de doortocht van Irma

Irma gaat van categorie 5 naar categorie 4, maar blijft "extreem gevaarlijk"

Het Amerikaanse National Hurricane Center zwakt orkaan Irma af van categorie 5 naar categorie 4. "Irma zal vandaag boven het zuidoosten van de Bahamas trekken en zaterdag het zuiden van Florida bereiken als een krachtige orkaan categorie 4". Irma blijft wel "extreem gevaarlijk", zegt het NHC.  

Mark Rutte: "We laten Sint Maarten niet in de steek"

De ravage en de ontreddering op Sint Maarten is enorm, zegt de Nederlandse premier Mark Rutte na een nieuw crisisoverleg van de regering. Heel wat inwoners zijn verstoken van alle basisbehoeften. "We laten Sint Maarten niet in de steek. We doen er alles aan om voedsel, water en medicijnen zo snel mogelijk ter plaatse te krijgen." De communicatie met het eiland verloopt nog altijd gebrekkig. De luchthaven en de haven van het Nederlandse deel van het eiland zijn intussen wel open voor militair gebruik.

"Trump-stek Mar-a-Lago ontruimd"

Mar-a-Lago, het 'Winter White House' van de Amerikaanse president Donald Trump in Florida, is vrijdag ontruimd uit voorzorg voor de doortocht van orkaan Irma. De golfclub in Palm Beach ligt pal in de zone die de Amerikaanse autoriteiten ontruimd willen zien voor de storm van categorie 5 dit weekend aan land gaat.

Björn Soenens vanuit Miami: "Chaos op de luchthaven"

Amerikacorrespondent Björn Soenens is aangekomen in Miami, waar orkaan Irma dit weekend wordt verwacht. "Groot orkaanalarm hier", getuigt hij. "Angst en gehamster nemen toe." Verder laat hij ook weten dat er chaos heerst op de luchthaven. "Er is een monsterstorm op komst", klinkt het.

2017 Getty Images

Nederlandse militairen laden hulp uit op Sint Maarten

Rode Kruis Nederland zamelt geld in voor Sint Maarten

Nederlandse mariniers patrouilleren in de straten van Sint Maarten

Nederlandse mariniers zijn begonnen de orde op Sint Maarten te handhaven. Dat meldde de NOS gisteravond.

Eerste testvliegtuigje landt op Sint Maarten

Het is de hulpdiensten gelukt een testvliegtuig van de kustwacht van Curaçao te laten landen op de zwaar gehavende luchthaven van Sint Maarten. Marinecommandant De Vin zei tegen de Nederlandse omroep NOS dat nu duidelijk is dat het vliegveld bruikbaar is en dat "vrijdag meer vliegtuigen die kant op kunnen". Alleen vliegtuigen die zonder hulp van de verkeerstoren zelfstandig kunnen landen, kunnen er terecht. In het testvliegtuigje zat een klein detachement extra politieagenten. Die worden ingezet voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid op Sint Maarten. De Vin verwacht dat er tot en met zaterdag hulpgoederen naar het vliegveld van Sint Maarten kunnen worden gevlogen.Daarna gaat het vliegveld weer tijdelijk dicht in verband met het naderen van de orkaan José.  

Start liveblog: orkaan Irma boven Turks- en Caicoseilanden

Orkaan Irma bevindt zich op dit moment boven de Turks- en Caicoseilanden, een eilandengroep ten noorden van Haïti. De golven zouden er tot 6 meter hoger dan gewoonlijk kunnen zijn. Irma heeft nu al 14 doden veroorzaakt in het Caraïbisch gebied. 1,2 miljoen mensen hebben de orkaan over zich heen gekregen, en dat aantal kan volgens het Rode Kruis nog stijgen tot 26 miljoen.

In de getroffen gebieden is er bovendien nood aan drinkwater en goede hygiëne. De vrees bestaat dat er anders snel ziektes zullen uitbreken.

Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben marineschepen en reddingsteams gestuurd naar hun gebieden in de Caraïben die getroffen zijn.

Irma gaat nu op weg naar Cuba, daarna volgt Florida in het weekend. 
Na Irma volgen nog twee andere orkanen, Jose en Katia. Die zijn voorlopig nog iets minder krachtig dan Irma.

Alle ontwikkelingen van gisteren, donderdag 7 september, kunt u hier herbeleven.