Video player inladen ...

Met Mathilde mee op ontdekking naar de Biënnale

Koningin Mathilde heeft een bezoek gebracht aan de Biënnale voor Hedendaagse Kunst in Venetië, internationaal een van de belangrijkste kunst events. Ze kwam er voor het eerst, en ze loopt ermee in de voetsporen van koningin Paola, die er een trouwe gast was.

Met een bootje komt Mathilde aan bij de Giardini, het park van de Biënnale in Venetië. Voor de allereerste keer zet ze er voet aan wal. Het wordt een ontdekking, vertelt ze me even ervoor in het vliegtuig. We vliegen op en af naar de dogestad, in een Embraer van Defensie.

Mathilde, en in haar kielzog twee Belgische kunstenaars, de curator van het Belgische Paviljoen, en een stuk of 15 journalisten en fotografen en cameramensen. Opstijgen rond 8u vanmorgen, en opnieuw landen 10 uur later. Een blitzbezoek, maar wel belangrijk, zegt ze nog: "We moeten cultuur ondersteunen."

"U mag trots zijn op uw zoon"

Eerste stop is natuurlijk het Belgisch Paviljoen, helemaal gewijd aan fotograaf Dirk Braeckman, die mee is met het vliegtuig en daar al even met Mathilde heeft kunnen praten. Aan de ingang van het paviljoen staat een delegatietje de koningin op te wachten. "En dat is de moeder van de kunstenaar," stelt curator Eva Wittockx de mensen voor. "Oh," reageert Mathilde. "En u bent naar hier gekomen om het te bezoeken samen met uw zoon? U mag trots zijn op hem."

Binnen in het paviljoen is Mathilde vooral benieuwd naar de technieken van Braeckman. Zijn grote foto's, voornamelijk in zwart-wit, hangen in het lichte paviljoen. "U werkt nog met oude technieken om de foto's te ontwikkelen", vraagt Mathilde. "Ja, in de duisternis, in de donkere kamer," legt Braeckman uit. "Ik kan moeilijk werken voor een scherm. Ik heb dat geprobeerd, maar ben er direct mee gestopt."

Ik heb de koningin niet alles verteld.

Dirk Braeckman, Kunstenaar in Belgisch Paviljoen

"De koningin was echt geïnteresseerd," vertelt Braeckman nadien. "Maar ik heb haar niet alles verteld. Als ze vroeg, waar is dat beeld genomen, heb ik gezegd, nee, ik vertel dat aan niemand, om geen afbreuk te doen aan het werk. De kijker moet alles zelf invullen."

In de voetsporen van koningin Paola

Mathilde loopt hier op de Biënnale in Venetië in de voetsporen van koningin Paola. Zij was hier altijd een trouwe gast en kwam hier meerdere keren met Jan Hoet, die ook een goeie vriend was. Haar ervaring heeft ze nog niet, zegt Mathilde me bij het begin van het bezoek. Koningin Paola is hier veel geweest, ze heeft er veel over verteld. En ze voegt eraan toe: en nu is het mijn beurt om te vertellen over wat ik hier ontdek.

Koningin Paola is hier veel geweest. Ik heb nog niet haar ervaring. Nu is het mijn beurt om haar erover te vertellen.

Koningin Mathilde

En ze ontdekt veel. Curator Wittockx neemt haar mee de Giardini rond, langs verschillende paviljoenen. Onder andere het Canadese, met fonteinen en een spel van waterstralen. Een ode aan het water dat zo belangrijk is in Venetië. En hop even door het Duitse en het Australische en het Roemeense. En in de namiddag nog naar Arsenale, de andere locatie van de Biënnale.

"Ik ben zeker: over 2 jaar komt ze terug"

Het is de eerste keer dat Wittockx curator is voor het Belgische Paviljoen op de Biënnale. "En wellicht ook de laatste," lacht ze, "want er zijn te veel kandidaten om dit te mogen doen. Ik was er ook wel bij 16 jaar geleden. Toen was ik de assistente van Jan Hoet, en was er het paviljoen met Luc Tuymans. Dat heeft koningin Paola toen bezocht, zij kwam hier veel." Of de opvolging met Mathilde verzekerd is? "Ik ben zeker dat ze over 2 jaar gaat terugkomen."