Michel niet te spreken over spoorstaking op 10 oktober: "Pendelaars worden gegijzeld"

Premier Charles Michel (MR) is niet te spreken over de plannen van de socialistische spoorbond om te staken op 10 oktober. "De pendelaars en de studenten worden gegijzeld", zegt hij.

"Ik  weet nog niet waarom ze zouden staken", zei Michel, die het ook had over een "instrumentalisering"."Ze hebben geen enkel contact opgenomen met minister Bellot (van Mobiliteit, red.) om een overleg te starten."

"Ik betreur deze situatie als het bevestigd zou worden. Het is een manier om de pendelaars, de mensen die werken, en de studenten te gijzelen."

Reactiedag

10 oktober is de dag waarop Michel zijn beleidsverklaring zal voorlezen in de Kamer. De socialistische vakbond ACOD wil dan een algemene "reactiedag" houden in de hele openbare sector om te protesteren tegen het regeringsbeleid. Volgens de bond staan de vaste benoeming en het pensioen van de ambtenaren op de helling. De reactie van premier Michel noemt Ludo Sempels “kort door de bocht”.

De geplande spoorstaking is een onderdeel van de stakingsdag. Vanmiddag neemt ACV-Transcom, de andere grote spoorbond naast ACOD-Spoor, een standpunt in. Als zij meestaken met de socialistische bond betekent dat dat het treinverkeer wellicht volledig plat zal liggen.