AFP or licensors

NAVO-topman: "Wereld is op haar gevaarlijkste punt in dertig jaar"

In dertig jaar tijd was de situatie op aarde nooit zo gevaarlijk als nu. Tot die onrustwekkende conclusie kwam secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, in een interview met The Guardian. Volgens de Noor werden we nooit eerder met zoveel uitdagingen tegelijkertijd geconfronteerd.

"De situatie is onvoorspelbaarder en moeilijker, omdat we met zoveel uitdagingen tegelijkertijd geconfronteerd worden", antwoordde Stoltenberg op de vraag of hij gedurende zijn dertigjarige carrière ooit een gevaarlijker moment heeft meegemaakt dan vandaag. 

"In Noord-Korea worden massavernietigingswapens verspreid, er zijn terroristen, er is instabiliteit en een assertiever Rusland", aldus Stoltenberg in de krant. "Het is een gevaarlijkere wereld."

Stoltenberg was tien jaar lang eerste minister van Noorwegen, vooraleer hij in 2014 de Deen Anders Fogh Rasmussen opvolgde als secretaris-generaal van de NAVO.