Nog 400 kilometer gietijzeren leidingen in Brussel aan vervanging toe

Zinkgaten, zoals die in de Leuvensesteenweg, zullen in Brussel nog ontstaan. Want in de  bodem zitten nog zo'n kleine 400 kilometer grijze gietijzeren waterleidingen.  "Die allemaal tegelijk vervangen, is geen optie", zegt Vivaqua-onderdirecteur Serge De Ridder in "Terzake".

De zinkgaten van de Leuvensesteenweg zijn ontstaan door een breuk in een oude gietijzeren waterleidingen.  Die zijn aangelegd in de jaren 1900-1950. Typisch is dat ze heel duurzaam zijn, maar ook heel breekbaar als ze onderhevig zijn aan trillingen van het verkeer en van bouwwerken.  "Zo'n breuk gebeurt bovendien heel abrupt", zegt  De Ridder.

Je kan moeilijk een vierde van Brussel openleggen om de leidingen te vervangen

Serge De Ridder

Van de 2.000 kilometer waterleidingen in de Brusselse ondergrond zijn er nog een kleine 400 in grijs gietijzer.  Vivaqua probeert, waar mogelijk, die oude waterleidingen preventief te vervangen.  Zo waren er in 2012 nog meer dan 500 kilometer gietijzeren waterleidingen. Nu zijn dat er minder dan 400. Die allemaal tegelijk vervangen is niet mogelijk wegens het beperkte budget.  "Je kan ook moeilijk een vierde van Brussel openleggen", zegt De Ridder.

Herstelling kan weken duren

De echte reparaties aan de zinkgaten in de Leuvensesteenweg zijn nog niet begonnen. De gaten worden eerst leeggeschept en aangevuld tot anderhalve meter.  Pas als dat is gebeurd, kunnen de herstellingen aan de nutsleidingen beginnen.  Dat werk kan verschillende weken duren.

Video player inladen ...