Video player inladen ...

Openbaar Ministerie eist één jaar cel voor duw aan politie 

In Antwerpen is voor de correctionele rechtbank de zaak begonnen tegen een 20-jarige man die eind juni betrokken zou zijn geweest bij een gewelddadig incident tegen de politie in Borgerhout. Daarbij raakten toen twee politieagenten gewond. Het Openbaar Ministerie vordert één jaar cel en 800 euro boete. De verdachte ontkent de feiten en vraagt de vrijspraak. 

De feiten speelden zich af op 25 juni in de omgeving van de Jan de Laetstraat in Borgerhout. Twee inspecteurs wilden er een jongeman controleren die zonder helm op een gestolen bromfiets rondreed. De jongeman zette het op een lopen. Maar toen de agenten hem bij de kraag grepen, werden ze belaagd door jongeren uit de buurt, die de arrestatie probeerden te verhinderen.  Eén van de jongeren duwde daarbij een inspecteur in de rug. 

Beklaagde ontkent de feiten

De jongeman die vanmorgen voor de correctionele rechtbank verscheen, ontkent alle feiten. “Ik heb de agent misschien wel aangeraakt, toen ik hem aansprak. Ik wilde die agenten zeggen dat ze wat rustiger moesten zijn. Die jongen riep dat ze zijn hand gingen breken", zei de beklaagde. 

Openbaar ministerie vordert één jaar cel 

Het Openbaar Ministerie vindt echter dat er een duidelijk signaal moet komen, dat geweld tegen de politie niet wordt getolereerd. Het vordert dan ook één jaar cel en 800 euro boete. 

De jongeman bleek al eerder met het gerecht in aanraking te zijn gekomen. Op zijn strafblad staan twee veroordelingen. Zo kreeg hij op 29 april 2016 veertig maanden cel voor afpersing en diefstal met geweld.

De politie zoekt problemen, we voelen ons niet veilig

In een reactie aan VRT NWS vertelt de beklaagde na de zitting dat hij geen problemen wou met de politie. “Ik heb al een crimineel verleden, ik heb veel feiten gepleegd toen ik jong was. Ik ben daarvoor veroordeeld, maar heb mijn verleden volledig achter mij gelaten”, zegt de jongeman. Hij vindt dat hij nu moet opdraaien voor het feit dat men gewoon aan de media wil tonen dat agenten worden aangevallen door Marokkaanse jongeren in Borgerhout. "Tuurlijk zijn er jongeren die feiten plegen, maar daar worden ze voor veroordeeld. Maar er zijn ook jongeren die ervoor opdraaien terwijl ze niets hebben gedaan", zegt hij. 

Wel bevestigt hij dat er spanningen zijn met de politie: “Ze zoeken altijd problemen en voeren vaak controles uit. Normaal gezien zou je je veilig moeten voelen als de politie in de buurt is, maar dat is niet zo."

 Het vonnis wordt uitgesproken op 6 oktober.