Video player inladen ...

Politie waarschuwt voor infiltratie drugsmaffia in Antwerpse douane en politie

De drugsmaffia in Antwerpen probeert te infiltreren in de politiediensten, douane, justitie en de bedrijfswereld. Daarvoor waarschuwt de federale gerechtelijke politie van Antwerpen. Via een geïntegreerde aanpak gaan alle bevoegde diensten én de containerbedrijven nu samen de cocaïnemaffia aanpakken. 

Criminelen benaderen steeds vaker politie- en douanepersoneel in Antwerpen, om mee te werken aan cocaïnesmokkel in de haven. Dat staat in een rapport van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen. De bedragen die worden aangeboden zijn ontzettend hoog. Het zou soms gaan om honderdduizenden euro's. Deze corruptie zou in het verleden al hebben plaatsgevonden.

De politie vreest nu dat de drugsmaffia systematisch probeert te infiltreren in strategische posities in verschillende sectoren. Het gaat onder meer om het bedrijfsleven, de douane, bestuur, politie en justitie. "Als de drugskartels infiltreren bij de havenarbeiders, waarom zouden ze dan ook niet proberen in de overheidsdiensten te infliteren?" zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Die deinzen voor niets terug."

De sprinter met de rugzak bestaat niet meer.

Stanny De Vlieger, federale gerechtelijke politie Antwerpen

De criminelen zijn op zoek naar handlangers, omdat de drugs in de havenomgeving enkel nog te bereiken zijn via personen die de havenwerking kennen. "Vroeger had je organisaties die hun mannetjes stuurden naar de kaai," zegt Stanny De Vlieger van de federale gerechtelijke politie Antwerpen. "Het ging dan om ‘de sprinter met de rugzak’, die heel snel de goederen uit de containers haalde en daarna wegliep. Dat kan niet meer. De havens worden zo goed uitgebaat, dat je dicht bij de havenarbeiders, politiediensten, justitie en douane moet staan om te weten: waar staan die goederen? Hoe kan ik er aan? En worden die gecontroleerd? "

Stroomplan

In Antwerpen was gisteren topoverleg tussen verschillende diensten in verband met de toegenomen drugscriminaliteit in de haven. De conclusie is dat er een meer geïntegreerde aanpak moet komen. Dat willen ze doen aan de hand van het Stroomplan.

De concrete bedoeling is om de verschillende bevoegde diensten samen te brengen. "Dit probleem moet interdisciplinair aangepakt worden," zegt minister van Justitie Koen Geens. "De bevoegde diensten in Antwerpen, zoals politie, parket en douane moeten dit probleem zo goed mogelijk aanpakken, samen met de containerbedrijven."

Ook minister Jambon is diezelfde mening toegedaan. "Als je dit met één dienst aanpakt, kan je de drugsoorlog niet oplossen," zegt Jambon. "Veel diensten moeten samenwerken, net als in het Kanaalplan." Dat plan werkt ook met een geïntegreerde aanpak, om de terreur in Brussel aan te pakken. 

De voorbije drie jaar is de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne verzesvoudigd tot zo'n 30.000 kilogram