Video player inladen ...

Nieuw gebouw Rega Instituut: superbeveiligde spitstechnologie voor de ziektes van deze eeuw 

Het  Rega Instituut van de KU Leuven heeft een nieuw gebouw dat is uitgerust met de modernste technologie om de ziektes van deze eeuw te bestrijden. Het Instituut ontstond in de jaren '50 en heeft een stevige reputatie verworven als medisch onderzoekscentrum voor nieuwe geneesmiddelen.

Het was wijlen Piet de Somer die het Rega Instituut in de jaren '50 oprichtte. De eerste grote verwezenlijking van het Instituut was de ontwikkeling van een polio vaccin. Daardoor kon al in 1958 een massa-vaccinatie worden georganiseerd tegen de gevreesde kinderverlamming.  

AIDS

Het instituut heeft wereldwijde faam verworven met de ontwikkeling van het anti HIV-middel tenofovir. Dat is een van de belangrijkste geneesmiddelen tegen AIDS. Meer dan 13 miljoen mensen krijgen het middel toegediend. Een groot deel daarvan leeft in ontwikkelingslanden, waar het ter beschikking wordt gesteld voor (bijna) de productiekost. Overigens zal bij de opening van het nieuwe gebouw een eredoctoraat worden uitgereikt aan onderzoeker John Martin. Die heeft er altijd voor geijverd om geneesmiddelen aan betaalbare prijzen aan te bieden in arme landen.

Primeur in medische veiligheid

In het medisch onderzoekscentrum bestuderen wetenschappers gevaarlijke virussen of andere stoffen die ziektes kunnen verwekken. Het nieuwe gebouw is daarom uiterst beveiligd met de modernste spitstechnologie. Het luchtdicht volautomatisch laboratorium maakt het mogelijk dat onderzoek 7 dagen op 7 kan draaien zonder dat er iemand aan te pas komt. Onder veiligheidsniveau 4, het allerhoogste niveau, is dit een wereldprimeur.