BELGA/WAEM

Regering dwingt bedrijven om sneller hun belastingen te betalen

Bedrijven die hun belastingen niet vooraf betalen, zullen vanaf volgend jaar een veel hogere boete moeten betalen. Dat schrijft De Tijd.  De maatregel moet ervoor zorgen dat bedrijven sneller hun belastingen betalen en de belastinginkomsten van de overheid op schema blijven.

Bedrijven mogen -in tegenstelling tot werknemers- zelf kiezen of ze hun belastingen vooraf betalen. Maar als ze dat niet doen, worden hun belastingen wel hoger. Vanaf 2018 betalen ze een boete van 6,75 procent, drie keer meer dan dit jaar. 

Het gaat om een onderdeel van de hervorming van de vennootschapsbelasting. Die wordt de komende jaren stapsgewijs verlaagd.  Deze verhoging is daar een compensatie voor.

Sinds dit jaar geldt overigens al een hogere boete. Ze werd verhoogd van 1,125 procent naar 2,25 procent. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nam dat initiatief omdat hij vond dat zelfstandigen en bedrijven niet genoeg vooraf betalen, waardoor de inkomsten lager uitvielen dan gepland.

"Dit zorgt voor een betere stabiliteit in de voorafbetalingen, wat van belang is voor de stabiliteit van de ramingen voor de inkomsten", aldus het kabinet van de minister. De maatregel geldt niet voor eenmanszaken, benadrukt men ook.

De verhoogde boete heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar effectief geleid tot meer voorafbetalingen. Het is de bedoeling om de stimulans nu nog te vergroten. Fiscale specialisten wijzen erop dat het gaat om een verschuiving, de overheid krijgt bij de voorafbetalingen meer geld binnen, maar minder bij de afrekening.

Begrip bij werkgevers

Bij de werkgevers wordt eerder lauw gereageerd op het bericht. "Het is nooit leuk om meer te betalen, maar we wisten dat er een ingreep ging komen. Het is een te begrijpen maatregel", klinkt het bij VOKA, waar verwezen wordt naar het feit dat bedrijven door de lage rente vaak hun geld zo lang mogelijk in kas hielden. Dat de overheid dat wil ontmoedigen, is logisch.

De werkgeversorganisatie is er wel niet mee opgezet dat naast de verhoogde boete ook de nalatigheidsinteresten zouden stijgen. "We bekijken nog om wat voor bedragen het zou gaan, maar beiden zijn wat te veel van het goede. We zouden liever hebben dat de overheid zich concentreert op een van de twee sporen."

Ook bij middenstandsorganisatie Unizo is er begrip voor de maatregel. "Dit is bedoeld om de voorafbetalingen aan te moedigen, het is geen belastingverhoging", zegt topman Karel Van Eetvelt. Hij begrijpt dat de regering initiatieven neemt om de verlaging van de vennootschapsbelasting budgetneutraal te kunnen houden. "De afzonderlijke maatregelen gaan we dan ook niet bekritiseren."