Cast van "Cargo" onthult ster tijdens  Filmfestival Oostende

De elfde editie van het Filmfestival van Oostende (FFO) gaat vanavond van start met een uitverkochte openingsavond. De openingsfilm is "Cargo". De cast en regisseur Gilles Coulier trokken het festival op gang met de onthulling van een ster.

De openingsavond zit al enkele dagen propvol, met bijna 3.500 filmliefhebbers die het langspeelfilmdebuut van Gilles Coulier, bekend van de tv-serie "Bevergem", zullen gaan bekijken. Coulier is al een beetje thuis in Oostende. Hij kreeg jaren geleden een kans om uit te pakken met een kortfilm op het filmfestival. Bovendien werd "Cargo" grotendeels gefilmd in Oostende. Het verhaal speelt zich af in het vissersmilieu. Het noodlijdende familiebedrijf komt plots in de handen van de drie zonen die vertolkt worden door Sam Louwyck, Wim Willaert en Sebastien Dewaele. Bluesmuzikant Roland Van Campenhout speelt hun vader.

Heel het festival lijkt af te stevenen op een succes. "Zo slaan onze filmpassen enorm aan", zegt Peter Craeymeersch, gedelegeerd bestuurder van Les Films du Bord de Mer. "We hebben er nu al meer verkocht dan vorig jaar over een heel festival." Voor 30 euro kunnen filmliefhebbers met die pas alle films bekijken. Vorig jaar lokte het FFO nog 35.000 bezoekers.    

Video player inladen ...

FFO is ook internationaal gegroeid

Het festival blijft jaar na jaar groeien. "We slaan geen enkele stap over en maken ieder jaar een grondige evaluatie op", zegt Craeymeersch. "We zijn begonnen met de focus op Vlaamse film en sinds een paar jaar zijn we ook internationaal gegroeid dankzij onze internationale competities waarmee we toch ijzersterke films naar Oostende weten te halen." Ook de capaciteit is groter geworden, dankzij een partnerschap met het Casino Kursaal.
 
FFO is ondertussen meer geworden dan zomaar een filmfestival. "Ik kijk bijvoorbeeld heel erg uit naar de talkshow onder leiding van onze Master Wim Opbrouck en Wilfried de Jong. Nederland is dit jaar ons gastland en in die show zal de vergelijking gemaakt worden tussen de Vlaamse en de Nederlandse film. Onder meer Martin Koolhoven, Monic Hendrickx, Jan Verheyen en Barbara Sarafian komen een blik werpen op de Vlaamse en Nederlandse cinema", zegt Craeymeersch.

De enige domper op de startavond was het weer. Door de regen kon de sterlegging op de zeedijk niet doorgaan. Wim Opbrouck, acteur Sam Louwyck en Gilles Coulier mochten hun ster onthullen in het Kursaal.

Pieter Clicteur