Wordt de nieuwe iPhone "the next big thing"?

Volgende week dinsdag is het zover. Dan wordt de nieuwe iPhone voorgesteld. Zal het toestel, 10 jaar na de eerste iPhone, het smartphonelandschap herdefiniëren?  Dat is geen zekerheid. Apple is niet langer het innovatieve bedrijf van weleer. Wel zeker is dat de hele wereld over dit evenement zal spreken alsof Apple de smartphone heruitgevonden heeft.  

Bezels

Locatie: Cupertino in Californië. Het Steve Jobs Theater zal afgeladen vol zitten en vol verwachting uitkijken naar de keynote van ceo Tim Cook. Die zal om 19 uur onze tijd het podium betreden, en de nieuwe iPhone voorstellen. Al maanden speculeren twitteraars en analisten daarover. De lancering wordt elk jaar voorafgegaan door welgeplaatste lekken, al dan niet met goedkeuring van Apple de wereld ingestuurd. Hoe dichter tegen de release, hoe sneller ze elkaar opvolgen.

Wat weten we ondertussen van de nieuwe iPhone? Begin augustus werd op basis van de meest betrouwbare bronnen en gelekte foto’s een eerste maquette gemaakt van het nieuwe toestel. Het eerste wat opvalt, is dat de smartphone geen “bezels” of zwarte randen heeft.

Anderen doen het al

Door de randen te laten wegvallen en te kiezen voor een scherm dat tot aan de zijkant van het toestel komt, volgt Apple dé mode van 2017. Heel wat “flagships” of toptoestellen die dit jaar zijn gelanceerd hebben geen zwarte rand en een scherm dat tot onderaan loopt. Deze trend werd vorig jaar ingezet door het Chinese merk Xiaomi met de Mi Mix. Nadien volgden Samsung, LG, The Essential Phone - een toestel dat bedacht werd door één van de oprichters van Android - en een aantal kleinere merken die vooral in Azië actief zijn.   

Weg met de homeknop

Wat ook opvalt is dat de homeknop verdwenen is. Dit is een toegeving om ervoor te zorgen dat het scherm tot onderaan komt. De Touch-ID, de vingerafdruk knop zal zeer waarschijnlijk naar de achterkant van het toestel verdwijnen. Daarnaast zou het toestel ook gezichtsherkenning hebben. Een technologie die al toegepast wordt door Microsoft op de Surface en Samsung op de Galaxy S8. Samsung gaat zelf een stapje verder met een iris-scanner op de S8.

Hoge prijs

De opslagcapaciteit van de nieuwe iPhone is ook al “gelekt”. Die varieert van 64 gigabyte tot 512 gigabyte. Een opmerkelijke keuze, vooral omdat heel wat mensen iCloud gebruiken om foto’s of video’s op te slaan. Daarnaast biedt Apple niet de mogelijkheid om het toestel uit te breiden met een extra geheugenkaart zoals bijvoorbeeld Samsung of Huawei. Dit was ook het geval bij de vorige iPhone.  

Psychologische grens van 1.000 dollar in zicht

Wat we met bijna zekerheid weten is dat het standaardmodel van de nieuwe iPhone 999 dollar zal kosten. Hiermee wordt de psychologische grens van 1.000 dollar bereikt. We moeten wachten om te zien hoe het publiek reageert, maar feit is dat Apple zich anders wil positioneren dan concurrenten die nu al hoge prijzen vragen voor hun modellen.   

iPhone 8 of iPhone X?

Nog voorwerp van speculatie: de naam van het toestel.  Zal dat iPhone 8 heten, of iPhone X? De “X”, of 10 in het Latijn, verwijst naar het 10-jarig bestaan. Volgens de Nederlandse website iCulture  en "beroepsleaker” Evan Blass zal Apple voor iPhone X gaan. Beide zouden het van een betrouwbare bron binnen het bedrijf gehoord hebben. iCulture citeert iemand bij Apple die zou gezegd hebben: “We’re calling it the iPhone X”

De naam iPhone 8 zou wel niet verdwijnen, ze zou gegeven worden aan de upgrades van de iPhone 7 en 7 plus. Dinsdag mogen we ons dus aan 3 modellen verwachten: de iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone X.  

We're calling it the iPhone X

Anonieme bron bij Apple

Steve Jobs Theater staat garant voor symboliek

Alles wijst er op dat de X het zal halen van de 8. Apple verwijst graag naar de nagedachtenis van oprichter Steve Jobs, die 10 jaar geleden de eerste iPhone losliet op de wereld. De lancering zal heel symbolisch plaatsvinden in het Steve Jobs Theater, een cirkelvormig auditorium, gebouwd op het domein rond Apple Park, de nieuwe hoofdzetel van het bedrijf. Apple Park wordt beschouwd als het laatste ontwerp van Jobs. Een en al symboliek dus om de nieuwe smartphone de best mogelijke start te geven.  

Augmented Reality

Samen met het toestel zal Apple ook een nieuwe update lanceren van hun besturingssysteem, de iOS 11. Dat wordt interessant omdat het toepassingen voor Augmented Reality of AR zal bevatten. AR brengt de virtuele en echte wereld samen. Je kan aan de hand van de camera van je toestel virtuele objecten in de echte wereld tot leven brengen. Omdat ontwikkelaars al vanaf juni van dit jaar over een testversie beschikten, circuleren al filmpjes van wat we zouden kunnen doen met AR.

Virtuele tafel in je salon

Stel: je wil online een tafel kopen. Met de hulp van je camera plaats je een virtuele tafel in je salon om te zien in welke hoek die het best past. Apples ceo Tim Cook gelooft heel sterk in het potentieel van AR op de iPhone. Tegelijkertijd zou het bedrijf in alle geheim aan een AR-bril werken, vergelijkbaar met de Google Glass van Google. Het is niet het enige technologiebedrijf dat miljarden investeert in AR. Google en Facebook zijn ook bezig met mogelijke toepassingen en alle drie willen ze als eerste augmented reality democratiseren.   

"One more thing"

Met al dit iPhone geweld zouden we haast vergeten dat Apple nog andere producten zal lanceren, vermoedelijk ook het 3e model van de Apple Watch en de volledig nieuwe Apple TV. Wat daarnaast nog uit de mouw van Cook zal verschijnen, weten we pas dinsdag rond 21.00 onze tijd. Zal hij eindigen met de legendarische woorden van Jobs: “One more thing” en de wereld verbazen met een totaal nieuw toestel? De kans is klein, maar met Apple weet je nooit.