Video player inladen...

Zeker 60 doden na de zwaarste aardbeving in een eeuw in Mexico

Voor de zuidelijke kust van Mexico heeft zich een krachtige aardbeving voorgedaan. De schok had een kracht van 8,2 en is de zwaarste in een eeuw, zegt de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. De staten Chiapas en Oaxaca zijn het zwaarst getroffen.  De beving heeft aan zeker 60 mensen het leven gekost. In het land zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

45 doden vielen in  Oaxaca, een van de armste staten van Mexico. Zeker 17 van hen kwamen om in de stad Juchitan. Daar zijn verschillende gebouwen ingestort. De overige dodelijke slachtoffers vielen in de staten Chiapas en Tabasco.  Bij hen ook een pasgeboren baby wiens beademingstoestel stopte nadat de elektriciteit uitviel.

De aardbeving deed zich gisteren voor rond 23.50 uur plaatselijke tijd, 6.50 uur bij ons, op ongeveer 87 kilometer voor de kust van de stad Pijijiapan, in de zuidelijke deelstaat Chiapas. Het epicentrum lag op een diepte van zowat 70 kilometer. Het Amerikaanse geologische instituut USGS schaalde de aardbeving in met een kracht van 8,1.  De Mexicaanse seismologische dienst had het over een kracht van 8,2. Er zijn al tientallen naschokken gemeld, zij hadden een kracht van 5 of meer.

De aardbeving was zo krachtig dat ze ook in buurland Guatemala gevoeld werd. Daar is voorlopig een dode gemeld. Het Amerikaanse tsunamiwaarschuwingssysteem waarschuwde voor de mogelijke dreiging van een tsunami. Enkele uren later werd dat alarm opgeheven.

Het Amerikaanse Geologisch Instituut verzamelt alle data over de aardbeving in Mexico.

usgs.gov
AFP or licensors

Edwin Timmer: "Behoorlijk heftig"

In de hoofdstad Mexico Stad, meer dan 1.000 kilometer verderop, bewogen de gebouwen heen en weer en vluchtten mensen de straat op. De Nederlandse correspondent Edwin Timmer was een van hen. "Het was behoorlijk heftig, moet ik zeggen. Het aardbevingsalarm was afgegaan, meestal heb je dan een halve tot een hele minuut de tijd om naar buiten te gaan. Als dat lukt, zoals bij mij, dan valt het misschien wel mee."

Timmer voelde de aardbeving dus op straat. "Het was een heen en weer, een horizontale beweging. Als je boven in een flatgebouw staat, op de zevende of achtste verdieping, dan is dat echt geen fijne ervaring."

Hij had niet het gevoel dat er paniek was. "Natuurlijk waren de mensen wel geschrokken. Maar voor hen is het gewoon, ze weten dat je buiten redelijk veilig bent. Wat er dan gebeurt, je blijft een paar minuten buiten staan, op adem komen, en dan ga je kijken, is er schade aan je huis."

Timmer heeft begrepen dat vooral in de oude centrale stadswijken schade zou zijn en gebouwen op instorten staan. "Mexico Stad is gebouwd op een drassige moerasbodem. Als er zich in het zuiden een aardbeving voordoet, zoals nu, en die bewegingen trekken door naar hier, een stad die op slappe bodem staat, dan weet je dat het hier extra heen en weer gaat", kon hij nog meegeven voor de telefoonlijn verbroken werd.

Bekijk hieronder de eerste beelden: 

Video player inladen...
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors

Mexico in seismologisch actief gebied

Volgens de Mexicaanse autoriteiten is het de zwaarste aardbeving in een eeuw. In 1985 verwoestte een aardbeving grote delen van Mexico Stad en kwamen duizenden mensen om het leven.

Mexico ligt op een plaats waar vijf aardplaten bij elkaar komen en waar met andere woorden de seismische activiteit erg groot is.

Video player inladen...