930 doden in Limburg in 75 jaar steenkoolontginning

Voor de dodelijke slachtoffers in de Limburgse mijnen is een gedenkmuur ingehuldigd in Waterschei. De Limburgse mijnen waren van 1917 (Winterslag) tot 1992 (Zolder) in bedrijf. Vandaag is het ook 30 jaar geleden dat de steenkoolmijn van Waterschei dicht ging en 100 jaar geleden dat de echte steenkoolproductie van start ging.

Video player inladen ...

“De muur is een eerbetoon aan de slachtoffers én aan de moedige inzet van alle redders die met gevaar voor eigen leven kompels gered hebben,” zegt Jean Ooms van het museum Mijndepot.

Naar schatting 930 mensen zijn in de vorige eeuw omgekomen in de Limburgse steenkoolmijnen, de meesten in het begin van de steenkoolwinning toen er minder streng werd toegekeken op de veiligheid. Maar ook later vielen nog slachtoffers. Het laatste grote ongeluk gebeurde in 1984 in Eisden toen 7 kompels het leven lieten bij een ontploffing. “Zijn zijn allemaal gestorven voor het vaderland,” zegt oud-mijnwerker Jean Ooms. Hij leidde in de jaren 80 mee de stakingen tegen de mijnsluitingen, vandaag leidt hij het Mijndepot: een museum dat oud-mijnwerkers vrijwillig in stand houden.

Video player inladen ...

De kompels zijn gestorven voor het vaderland.  

Jean Ooms, oud-mijnwerker en protestleider

In 1966 was de mijn van Zwartberg als eerste van de 7 mijnen uit het Kempens steenkoolbekken gesloten. In het protest vloeide bloed: twee betogers sneuvelden door kogels van de rijkswacht die het protest niet de baas kon. In 1987 ging de mijn van Waterschei ook na veel straatprotest dicht, maar dit keer gelukkig zonder doden.

De laatste mijn (Zolder) sloot de poorten in 1992. Panorama maakte een lange reportage over de onrust in 1986 en volgde onder meer de Limburgs-Italiaanse mijnwerker Toon De Simone uit Waterschei.

We zien een grotere toekomst in Griekenland 

Vrouw van mijnwerker uit Waterschei
Video player inladen ...