Bart De Wever wil zichzelf opvolgen als N-VA-voorzitter

Bart De Wever is kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van de N-VA. De partijraad heeft hem toestemming en steun gegeven om voor een vijfde ambtstermijn te gaan.

De partijraad moest een uitzondering toestaan op de interne regel die zegt dat men na twee opeenvolgende termijnen voor de functie van voorzitter niet opnieuw kan kandideren.  Voor de goedkeuring van de uitzondering was een tweederde meerderheid nodig.

"Onze partij is in blakende gezondheid, we zijn de grote volkspartij. Met Jan Jambon en Theo Francken hebben we de twee populairste politici van Vlaanderen in huis. Ze zijn het gezicht van een ander veiligheids- en migratiebeleid dat de Vlaming dankzij zijn stem voor de N-VA krijgt", zegt De Wever. "Als we nu een opvolger kiezen, dan staat hij of zij meteen voor een dubbele test. En eerlijk: het kriebelt nog te veel om zelf het verhaal voor de verkiezingen van 2018 en 2019 uit te dragen."

Eerder had De Wever laten verstaan dat hij zijn rol als voorzitter van de partij uitgespeeld zag en hij volop voor een hernieuwing van zijn ambt als burgemeester wilde gaan. Waarnemers speculeerden daarom over een mogelijke opvolger. Daarbij werd dikwijls de naam van Theo Francken genoemd.

Andere kandidaten voor het N-VA-voorzitterschap kunnen zich nog tot 13 oktober melden. Vanaf maandag 6 november tot 13 november kunnen de leden per brief of elektronisch stemmen. De uitslag van de eerste stemronde is op 18 november bekend.