Computer voorspelt of iemand homo is op basis van uiterlijk

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Stanford hebben een systeem ontwikkeld dat door artificiële intellegentie (AI) iemands geaardheid kan voorspellen met een simpele foto van die persoon. De voorspellingen zouden tot 90 procent betrouwbaar zijn bij mannen. De techniek krijgt wel al meteen heel wat kritiek.

Kan je aan iemands uiterlijk zien of hij of zij homo of lesbisch is? Sommigen beweren van wel, ze hebben naar eigen zeggen een "gaydar" waarmee ze de geaardheid aanvoelen. Maar nu zeggen ook wetenschappers dat homo's en lesbiennes eigen fysieke kenmerken hebben. Onderzoekers van de Stanford University hebben artificial intelligence-software ontwikkeld die die specifieke kenmerken opspoort en door een algoritme dan "weet" of iemand homo is.

De wetenschappers  selecteerden meer dan 35.000 foto's van mannen en vrouwen op een populaire Amerikaanse datingsite, hetero's en homo's. Software maakte vervolgens een link tussen bepaalde patronen in de gezichten en de seksuele geaardheid. Zo blijken homomannen vaak een smallere kaaklijn, langere neus en groter voorhoofd te hebben. Lesbische vrouwen hebben dan weer vaker een bredere kaaklijn en kleiner voorhoofd. De computer maakte met het algoritme van kenmerken ook simulaties van stereotype gezichten van homomannen en lesbische vrouwen, zoals hieronder. Links staan stereotype heterogezichten, rechts gezichten van homomannen en lesbische vrouwen.

Stanford University

Het AI-systeem raadde op basis van één foto bij 81 procent van de mannen de juiste seksuele geaardheid. Bij vrouwen faalt de machine iets vaker, het systeem had het bij 71 procent van de vrouwenfoto's juist. Als het systeem méér foto's krijgt van dezelfde personen, stijgt de succesratio wel tot zo'n 90 procent.

De onderzoekers verklaren het bestaan van specifieke gezichtskenmerken bij homo's en lesbiennes door verschillen in de blootstelling aan testosteron in de baarmoeder.  Testosteron speelt een rol bij de ontwikkeling van het gezicht en ook bij de vorming van de seksuele geaardheid, klinkt het.

De onderzoekers zelf waarschuwen voor de toepassing van hun "AI-gaydar". Wat bijvoorbeeld als overheden van landen waar homoseksualiteit verboden is, dergelijke software zouden gebruiken? Ze wilden met hun onderzoek naar eigen zeggen de aandacht vestigen op de gevaren en vragen dringend meer bewustwording en wetgeving rond artificiële intelligentie en gezichtsherkenning. Internationale holebi-verenigingen reageren afwijzend op het bekend maken van de techniek.

Meest gelezen