AFP or licensors

Liveblog: Trump verklaart Irma in Florida tot natuurramp en maakt extra middelen voor noodhulp vrij

Orkaan Irma heeft vanmiddag de Florida Keys bereikt, de eilandengroep net ten zuiden van Florida. Nu trekt de orkaan langzaam noordwaarts, langs de westkust van Florida. De orkaan is inmiddels afgezwakt tot categorie 2. De inwoners zetten zich schrap, niet alleen voor de orkaan, maar ook voor de stormvloed met mogelijk golven van 4,5 meter hoog. Eerder had Irma heel wat schade veroorzaakt in de Caraïben en op Cuba. Ruim 6 miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht. Volg het hier allemaal op de voet.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wij sluiten deze liveblog hier voorlopig af. Meer updates volgen vanaf 5 uur vanmorgen.

Björn Soenens trotseert Irma

Video player inladen...

Trump verklaart orkaan Irma tot natuurramp

De Amerikanse president Donalds Trump maakt ook extra middelen vrij voor noodhulp aan de bevolking van Florida die door de orkaan getroffen wordt. Hij kondigt ook aan "zeer binnenkort" naar Florida te reizen.

Waarschuwing voor "catastrofale stormvloed"

Het National Hurricane Center waarschuwt voor een "catastrofale stormvloed" aan de zuidwestkust van Florida, met waterstanden die 3 tot 4,5 meter hoger zijn.

Irma raast over Estero, ten noorden van Naples

Irma zwakt af tot orkaan van categorie 2

De windsnelheden nemen af omdat de orkaan zich nu gedeeltelijk boven land bevindt. Dat betekent echter niet dat het gevaar op een stormvloed nu geweken zou zijn. De orkaan bevindt zich intussen ten noorden van Naples en rukt langzaam op naar Tampa, in noordelijke richting.

Paard krijgt veilig onderdak

Meer dan 2,5 miljoen huizen en bedrijven zonder stroom

Meer dan 2,5 miljoen huizen en bedrijven zitten zonder elektriciteit door orkaan Irma.

Irma iets ten zuidoosten van Naples

Volgens het National Hurricane Center bevond Irma zich rond 22 uur onze tijd op een 15-tal kilometer tenzuidoosten van het stadje Naples, aan de oostkust van Florida.

Politie arresteert plunderaars in Fort Lauderdale

Ook in Florida maken plunderaars misbruik van orkaan Irma om hun slag te slaan . In Fort Lauderdale heeft de politie er negen kunnen vatten.

Hevige wind rukt dak af in Miami

Werfkraan in Miami bezwijkt onder de kracht van Irma

FOTO: Terwijl de wereld met ingehouden adem naar Florida kijkt, likt de Cubaanse hoofdstad Havana haar wonden na Irma

AFP or licensors

FOTO: Inwoners van Tampa laten hun hond nog even uit voor Irma eraan komt

AFP or licensors

"Het is een beetje het einde van de wereld"

Video player inladen...

Irma houdt lelijk huis in hotel in Fort Lauderdale

Al drie doden door orkaan Irma in Florida

Slechts enkele uren nadat de orkaan Irma is aangekomen in de Amerikaanse staat Florida worden daar al drie doden gemeld. In Sarasota op de Golfkust van Florida is een politievrouw gedood bij een verkeersongeluk in volle storm. Ook de chauffeur van de auto met wie ze botste, is daarbij omgekomen.

Bij een ander incident in de buurt van het eilandje Key West is ook een automobilist om het leven gekomen.

16 Belgen vragen evacuatie

Zestien Belgen hebben Buitenlandse Zaken gevraagd hen te evacueren uit de gebieden die door orkaan Irma zijn getroffen. Voorlopig zijn er geen indicaties dat er ook Belgen gewond raakten. 

Verschillende gezinnen hebben Buitenlandse Zaken gecontacteerd vanop Sint-Maarten, Tortola, Sint-Thomas en Sint-Bartholomeus. België werkt samen met de buurlanden om hen weer thuis te krijgen. Voor de Maagdeneilanden is het bijvoorbeeld Groot-Brittannië dat instaat voor de repatriëringen. Op Sint-Bartholomeus is de luchthaven intussen weer geopend voor commerciële vluchten, dus wellicht is daar geen evacuatie meer nodig.     

Buitenlandse Zaken staat in contact met verschillende ziekenhuizen, maar heeft voorlopig geen indicaties van Belgen bij de gewonden. Ons land kreeg ook nog geen officiële vraag om noodhulp. De bevoegde diensten hebben bij Europa wel duidelijk gemaakt wat België ter beschikking houdt aan noodhulp.

Funderingen van huis aan Bathtub Beach beginnen het te begeven

Stormjager vs. Irma

Juston Drake is geen alledaagse weerkundige. Hij zoekt de extreemste stormen op, zoals Irma. Een job waarbij je -letterlijk- stevig in je schoenen moet staan.

Video player inladen...

"Herstelling van het elektriciteitsnetwerk zal weken duren"

Elektriciteitsmaatschappij Florida Power & Light (FPL) laat weten dat een deel van het elektriciteitsnetwerk volledig opnieuw moet gebouwd worden. "En dat zal geen dagen, maar weken duren", klinkt het. Intussen zouden bijna 2 miljoen mensen getroffen zijn door stroomonderbrekingen, maar zou de stroomvoorziening wel al bij zo'n 300.000 mensen hersteld zijn. 

KLM stuurt vlucht naar Curaçao om gestrande reizigers op te halen

KLM stuurt een extra passagierstoestel naar Curaçao om passagiers op te halen die door orkaan Irma zijn gestrand op Sint-Maarten. Dat meldt RTL. Door de verwoesting is het nog niet mogelijk om op Sint-Maarten te landen.

De reizigers worden vanop Sint-Maarten naar Curaçao gevlogen met militaire toestellen. Defensie heeft inmiddels drie transportvliegtuigen naar het Caribisch Gebied gestuurd in verband met de hulpverlening aan Sint Maarten. Naast twee Herculessen gaat het om een KDC-10.

Dodentol op Sint-Maarten loopt op tot 4

Het dodental op Sint-Maarten door orkaan Irma is opgelopen tot vier. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd. Er zijn op het eiland nog twee doden aangespoeld. Over hun identiteit bestaat nog geen duidelijkheid

FOTO: palmbomen bezwijken onder de kracht van Irma op Miami Beach

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors

President Trump overlegt met gouverneurs

President Trump heeft overleg gepleegd met de gouverneurs van Alabama, Georgia, South Carolina en Tennessee, omdat het pad van Irma licht begint af te wijken naar het westen, richting noorden, naar de Golfkust. 

Irma begint hard in te beuken op de kust van Florida

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

IN BEELD: Irma's pad van vernieling op de Caraïbische eilanden

Na de doortocht van Irma blijven op verschillende Caraïbische eilanden alleen vernieling, chaos en criminaliteit over: 

Video player inladen...

Al ruim 1 miljoen huizen zonder stroom

Op steeds meer plaatsen in Florida valt de stroom uit. Intussen zitten al 1 miljoen huizen en bedrijven zonder stroom. 

"Worst case scenario voor Florida Keys en westen van Florida"

Het pad dat Irma volgt, is het slechtst mogelijke scenario voor Monroe County, de Florida Keys en het westen van Florida, zegt FEMA-baas Brock Long. Ook gouverneur Rick Scott maakt zich grote zorgen over het westen van Florida. "De stormvloed is simpelweg dodelijk."

Herbeleef: Trump verklaart Irma In Florida tot natuurramp en maakt extra middelen voor noodhulp vrij

Alles is onder water gelopen. Maar dan ook alles

Larry Kahn, die in Marathon, op een van de Florida Keys, orkaan Irma trotseert

Herbeleef: Trump verklaart Irma In Florida tot natuurramp en maakt extra middelen voor noodhulp vrij

Ik maak me vooral zorgen over de westkust van Florida

Rick Scott, gouverneur van Florida

Golven beuken in op de kust van Key West

KAART: het oog van orkaan Irma bereikt de Florida Keys

AFP or licensors

"Drie doden bij auto-ongelukken, gerelateerd aan Irma"

Volgens ABC News zijn er in Florida 3 doden gevallen bij auto-ongelukken, "door de weersomstandigheden gerelateerd aan Irma". 

Op sociale media verschijnen de eerste beelden van de impact van Irma op de Florida Keys

In het zuiden van Florida zitten al bijna 780.000 mensen zonder stroom

"Hulpdiensten niet langer bereikbaar"

Herbeleef: Trump verklaart Irma In Florida tot natuurramp en maakt extra middelen voor noodhulp vrij

Kokosnoten vallen uit de bomen en worden projectielen, het zijn bijna raketten. En dan is dit nog maar het 'voorgeborchte van de hel'

Amerika-correspondent Björn Soenens brengt live verslag uit vanuit Miami

Bekijk hieronder het live-verslag van Björn Soenens:

Video player inladen...

Oog van orkaan Irma bereikt de Keys

De rand van het oog van orkaan Irma heeft de Keys bereikt, dat is het meest gevaarlijke deel van de orkaan. 

Windsnelheden gelinkt aan oog van orkaan bereiken Keys

Het weeragentschap heeft een waarschuwing verspreid voor extreme wind in de Keys. "Er zijn windsnelheden gemeten die geassocieerd worden met het oog van de orkaan", klinkt het.

Fransen sturen noodhulp naar Sint-Maarten en Sint-Bartholomeus

Frankrijk stuurt ruim 1 miljoen liter drinkwater, 85 ton voedsel en 58 kubieke meter brandstof vanuit Guadeloupe naar de getroffen eilanden Sint-Maarten en Sint-Bartholomeus. De eilanden zijn grotendeels verwoest na de doortocht van orkaan Irma. Orkaan José heeft de eilanden grotendeels gemist. Op alle Caraïbische eilanden samen zijn zo'n 25 mensen omgekomen.

"Blijf weg van de ramen"

Hevige windstoten in Miami

De uitlopers van orkaan Irma zorgen voor hevige regen en windstoten in de stad Miami in de Amerikaanse staat Florida.

Video player inladen...

"Veiligheidssituatie op Sint-Maarten verbeterd"

Volgens de Nederlandse Marine is de veiligheidssituatie op Sint-Maarten verbeterd. Er is veel onduidelijkheid over de situatie op het eiland. Er zijn berichten van geweld en plunderingen. Nederlandse mariniers proberen er de rust te herstellen. De Marine laat op Twitter alvast weten dat volgens hen hun patrouilles effectief zijn.

Soenens: "De windsnelheid zal hier straks verdubbelen"

VRT-correspondent Björn Soenens is in de Amerikaanse staat Florida waar hij in weer en wind ons op de hoogte houdt van de situatie ter plaatse. "De windsnelheid bedraagt nu 70 à 80 kilometer per uur, straks gaat dat verdubbelen", zegt hij.

Video player inladen...

Irma zet nu al straten blank in Miami

In Miami is er nu al wateroverlast door orkaan Irma. De orkaan zelf zal Miami grotendeels links laten liggen, maar toch wordt ook veel wind en water verwacht in de stad.

Video player inladen...

Gouverneur: "Levensbedreigende stormvloed in de Keys"

Rick Scott, de gouverneur van Florida, laat op Twitter weten dat de levensbedreigende stormvloed nu toeslaat op de Keys. De stormvloed wordt later vandaag verwacht in het zuidwesten van het vasteland van Florida.

Komende nacht bereikt Irma grootste steden

De Keys, een eilandengroep ten zuiden van Florida, ondervinden nu al de krachtige winden van orkaan Irma. Het oog van de storm -waar de meeste ravage wordt aangericht- wordt in de vroege namiddag Belgische tijd boven Key West verwacht. "Het ergste moet nog komen. Blijf binnen", meldt Amerikaanse weerdienst NWS op Twitter.

De orkaan trekt daarna noordelijk langs de westkust van het vasteland van Florida. Irma zal naar verwachting vanavond de westkust bereiken. Het oog van de orkaan bereikt in de nacht van zondag op maandag grote steden als Tampa en Saint Petersburg. Voor beide steden is het de eerste zware orkaan in meer dan een eeuw.

"Oog van Irma komende uren boven Keys"

De komende uren komt het oog van orkaan Irma boven de Keys in Florida. Dat meldt gouverneur Rick Scott op Twitter. 

Er is geen goede plek in Florida om te schuilen

VRT-correspondent Björn Soenens in Florida

Impact stormvloed merkbaar in Key West

De stormvloed heeft Key West bereikt. Het water staat er nu 60 cm boven het normale niveau. Er worden golven tot 4,5 meter voorspeld. Er staat nu een wind van 135 kilometer per uur.

Al 270.000 mensen zonder stroom in Florida

De stroomonderbrekingen in de Amerikaanse staat Florida zijn nog uitgebreid. Volgens stroomleverancier FPL zitten nu al zo'n 270.000 mensen zonder stroom. Verwacht wordt dat het aantal nog zal toenemen.

Met de zeilkar de orkaan trotseren

Niet alle Amerikanen blijven bij de pakken zitten. Deze man uit Florida blijft ter plaatse en verplaatst zich met een zeilkar. De beelden dateren van gisterenavond, voor de orkaan in de buurt was.

Video player inladen...

Gouverneur Florida: "Blijf binnen!"

Rick Scott, de gouverneur van de Amerikaanse staat Florida roept zijn burgers op om tijdens de orkaan vooral binnen te blijven en weg te blijven van bij de ramen.

Meer beelden van wateroverlast in Miami

Satellietbeeld van Irma op weg naar Florida

Video player inladen...

Bootje zinkt door sterke golven in Miami

Irma neemt toe in sterkte: opnieuw categorie 4

Nadat de orkaan afgelopen nacht was afgezwakt tot categorie 3 heeft Irma zoals verwacht door de warme wateren tussen Cuba en Florida opnieuw aan kracht gewonnen. Irma is opnieuw een orkaan van categorie 4, de op een na zwaarste categorie met windsnelheden tot 210 kilometer per uur.

Nu al bijna 250.000 gezinnen zonder stroom in Florida

Het aantal gezinnen dat momenteel geen stroom meer heeft in de Amerikaanse staat Florida is opgelopen tot zo'n 250.000. Amerikaanse media schatten dat het aantal mensen dat zonder stroom zal zitten tijdens de orkaan kan oplopen tot meer dan 3 miljoen.

Eerste berichten over overstromingen in Miami

In de grootstad Miami, in Florida, is het intussen al aan het zwaar aan het regenen en steekt de wind op. Op sociale media zijn er ook de eerste berichten over overstromingen. Het water zou tot 4 meter kunnen stijgen.

Trump: "We zijn klaar voor Irma"

De Amerikaanse president Donald Trump laat op Twitter weten dat de kustwacht, noodhulpdienst FEMA en de verschillende "moedige" overheidsinstanties klaar zijn voor orkaan Irma.

Correspondent op Sint-Maarten: "60 à 70 procent van de gebouwen is verwoest"

Video player inladen...

"Stormvloed dodelijker dan orkaan zelf"

Volgens het Amerikaanse nieuwsmedium Vox is de stormvloed vaak dodelijker dan de orkaan zelf.  Een stormvloed is het opstuwen van zeewater door stormwinden of in dit geval van een orkaan. In Florida worden op die manier golven verwacht tot 4 meter. De golven kunnen al zware overstromingen veroorzaken voor de orkaan zelf aan land gaat.

Bijna 200.000 gezinnen zonder stroom in Florida

Nog voor de orkaan aan land gaat in Florida is op veel plaatsen de stroom uitgevallen. Volgens stroomleverancier FPL gaat het intussen al over bijna 200.000 klanten. Verwacht wordt dat dit aantal nog zal toenemen, al stelt het energiebedrijf naar eigen zeggen alles in het werk om de stroomvoorziening te herstellen.

Aanzienlijke materiële schade op Cuba

Video player inladen...

Het grootste gevaar is de stormvloed met golven die tot 4 meter hoog kunnen stuwen. Iedereen hier houdt zijn hart vast.

Björn Soenens, vanuit Florida

Golven beuken in op Cubaanse hoofdstad Havana

Video player inladen...

Nederlandse koning bezoekt Curaçao

Straks wordt de Nederlandse koning Willem-Alexander verwacht op Curaçao. Samen met minister Plasterk zal hij een ziekenhuis bezoeken waar slachtoffers van orkaan Irma worden verzorgd. Daarna zullen ze bekijken of ze ook naar Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustasius kunnen, allemaal eilanden die tot de Nederlandse Antillen behoren, allemaal zo goed als van de kaart geveegd door orkaan Irma.

De Nederlandse koning heeft gezegd dat hij niemand voor de voeten wil lopen. Eerder had hij samen met koningin Maxima ook al laten weten dat hij meeleeft met al wie getroffen is door het natuurgeweld. 

Heel wat schade op Cuba

Gisteren trok Irma over Cuba. Dat zorgde voor heel wat materiële schade, maar officieel is er geen weet van dodelijke slachtoffers. Aan de noordkust van Cuba werden golven van zeven meter hoog gemeten. In de hoofdstad Havana, waar twee miljoen mensen wonen, was een cycloon-alarm van kracht omdat het risico op overstromingen bestond. Toch bleef de kuststad grotendeels gespaard. In de Caraïben vielen deze week al 25 doden door de doortocht van Irma.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Orkaan voelbaar in Florida

De eerste uitlopers van orkaan Irma zijn sinds een paar uur goed te voelen in de Amerikaanse staat Florida. Irma blijft voorlopig een orkaan van categorie 3, met windsnelheden tot 200 kilometer per uur. Op de Florida Keys, de eilandengroep in het zuiden van Florida, zijn al de eerste rukwinden met orkaankracht gemeten.

Verwacht wordt dat vooral de westkust van Florida met de steden Fort Myers, Naples en Tampa het zwaar te verduren zal krijgen. Het is vooral bang uitkijken naar het stormtij dat orkaan Irma zal veroorzaken. Er wordt gevreesd voor zware overstromingen.

Deze liveblog wordt vanaf 5.45 uur weer geüpdatet

Irma bezorgt Björn Soenens een nat pak

Video player inladen...

Luchthaven van Orlando gesloten

De luchthaven Orlando wordt gesloten voor alle vliegverkeer. Ook de luchthaven van Fort Lauderdale is gesloten. De luchthaven van Miami blijft tot nader order open, maar veel luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten wel opgeschort.

Herbeleef: Trump verklaart Irma In Florida tot natuurramp en maakt extra middelen voor noodhulp vrij

Orkaan José buigt af, weg van de Caraïbische eilanden

Het oog van de orkaan begint af te buigen in noordelijke richting, weg van de Bovenwindse Eilanden waartoe Sint-Maarten en Saba behoren. Het Amerikaanse Nationale Hurricane Center verwacht dat José geleidelijk gaat afzwakken.

Oog van orkaan Irma op weg van Cuba naar Florida

Het oog van de orkaan heeft de noordkust van Cuba verlaten. Irma beweegt zich nu in noordwestelijke richting, naar Florida. De orkaan bevindt zich nu zo'n 190 kilometer ten zuidoosten van Key West. Het weer in de zuidelijke deelstaat van de VS is aan het verslechteren. 

Soenens: "Er zijn nog altijd idioten die in rood gebied willen achterblijven"

Video player inladen...

In het Cubaanse kuststadje Caibarién staan heel wat straten blank

AFP or licensors

Herbeleef: Trump verklaart Irma In Florida tot natuurramp en maakt extra middelen voor noodhulp vrij

De kokosnoten vliegen hier in het rond en de zee is ook een pak wilder geworden. Tot nu toe valt het wel mee.

Peter Magerman vanuit Varadero, Cuba

Herbeleef: Trump verklaart Irma In Florida tot natuurramp en maakt extra middelen voor noodhulp vrij

Meer dan 6 miljoen mensen in Florida zijn gevraagd om te vertrekken

In Florida zijn nog eens 700.000 mensen gevraagd om veiliger oorden op te zoeken. In totaal moeten 6,3 miljoen mensen geëvacueerd en opgevangen worden. Dat is bijna een derde van de 21 miljoen inwoners van de Amerikaanse staat. De orkaan heeft op zijn tocht naar Florida weliswaar aan kracht ingeboet, maar geldt nog steeds als extreem gevaarlijk. Meteorologen vrezen dat Irma weer zal aansterken voordat zij de eilandengroep Florida Keys aandoet. Dat zal zondagochtend (plaatselijke tijd) zijn. Later op de dag bereikt Irma het vasteland om koers te zetten naar West-Florida.  "Mensen in de gevarenzone moeten nu vertrekken, niet vanavond of binnen een uur", zei de gouverneur.  "Dit is de meest rampzalige storm die de staat ooit gezien heeft." 

Zes doden in Britse overzeese gebieden

Bij de doortocht van orkaan Irma zijn in de Britse overzeese gebieden minstens zes doden gevallen, zo meldt zaterdag de plaatselijke overheid. Vijf doden vielen er op de Britse Maagdeneilanden, één in de archipel van Anguilla. De materiële schade is enorm, meldde de plaatselijke politie. Na de passage van Irma is het gebied nog niet uit de zorgen, want haar opvolger, de orkaan José, is nu op komst.

Twee dodelijke slachtoffers in Mexico

Orkaan Katia, die eerder aan land is gegaan in Mexico, heeft daar twee dodelijke slachtoffers gemaakt. Dat delen de Mexicaanse autoriteiten mee.

Ook op het Nederlands-Franse eiland Sint- Maarten haalde Irma verwoestend uit

De hele kustzone aan de Franse kant van het eiland is totaal verwoest, alsof er een tsunami over gerold is of, zoals een journalist ter plaatse het uitdrukt alsof er een atoombom gevallen was. Zelfs de grootste en stevigste hotels hebben heel zwaar geleden. Aan de Nederlandse kant van het eiland is de situatie al even dramatisch. De Nederlandse overheid heeft berekend dat 70 procent van de huizen in Sint-Maarten verwoest zijn. Dit weekend wordt ook hier orkaan José verwacht, met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur.

Video player inladen...

Orkaan Irma zwakt wat af tot categorie 3

De orkaan stevent nu af op de Amerikaanse deelstaat Florida en zal naar alle verwachting boven zee weer in kracht toenemen.

"Grote kans op aardverschuivingen op Saba"

De orkaan José kan aardverschuivingen veroorzaken op het Nederlandse eiland Saba. Daarom worden mensen van lager gelegen plekken gehaald en naar hoger gelegen delen van het eiland gebracht. Het Rode Kruis waarschuwt ook dat Saba nog maar voor twee dagen drinkwater en voor een paar dagen aan voedsel heeft.

De inwoners en huizen op Saba bleven redelijk gespaard door orkaan Irma. "Regen en wind hebben echter veel bomen weggevaagd. Heuvels zijn daardoor kwetsbaar voor modderstromen", aldus het Rode Kruis. Orkaan José trekt in de loop van vandaag over het gebied.     

Saba is het kleinste Nederlandse eiland in het Caraibische gebied. Het bestaat uit een vulkaan die bijna 900 meter boven zee uittorent. Op de flanken daarvan wonen ongeveer 2.000 mensen. Saba is alleen bereikbaar via een kleine haven en een klein vliegveld. Dat maakt het moeilijk om voorraden te brengen.

Inwoners van Miami slaan aan het hamsteren, lege winkelrekken zijn het gevolg

Reporters

"Orkaan Irma zal sneller zijn dan jij"

Rick Scott, de gouverneur van Florida heeft andermaal de bevolking in de evacuatiezone opgeroepen om hun huizen te verlaten en veiliger oorden op te zoeken. "De storm zal sneller zijn dan jij", klonk het onheilspellend.  Tegelijk waarschuwde hij voor vloedgolven, die volgens hem tot 4 meter hoog kunnen zijn. "Die zullen je huis volledig overspoelen."

Volgens Scott laat Irma zich stilaan voelen in de Amerikaanse staat en zitten intussen al 25.000 mensen zonder stroom.

Video player inladen...

Orkaan Irma vernielt meetinstrument om wind te meten op Cuba

Volgens de Cubaanse meteorologische dienst beukten rukwinden zo hard in op de archipel ten noorden van Camaguey en Ciego de Avila, dat  meetinstrumenten om de wind te meten zijn vernield. 

Aan de kusten van Ciego de Avila zijn golven gemeten van 5 tot 7 meter hoog, en kunnen die vloedgolven nog toenemen in omvang.  In de regio wordt intussen de schade opgemeten, gaand van afgerukte daken, beschadigde gebouwen, omgevallen bomen tot stroomstoringen.

"Miami zal ontsnappen aan het oog van orkaan Irma"

Volgens de woordvoerder van het National Hurricane Center Dennis Feltgen zal Miami wellicht ontsnappen aan het oog van de storm, maar blijven de omstandigheden "levensbedreigend". 

Irma lijkt wat af te zwakken, maar zal wellicht in kracht toenemen

Orkaan Irma is tijdens zijn doortocht op Cuba licht afgezwakt, met nog maximumsnelheden tot 215 km/u. Maar volgens de voorspellingen zal Irma weer in kracht toenemen als het zich van het eiland Cuba verwijdert en koers zet richting Florida. 

In kaart: 5,6 miljoen mensen in Florida moeten verplicht hun huis verlaten

Iedereen die aan de kust of in de buurt van rivieren woont, moet verplicht zijn huis verlaten. In totaal gaat het om 5,6 miljoen mensen. Op onderstaande kaart is in het rood de verplichte evacuatiezones te zien. 

Herbeleef: Trump verklaart Irma In Florida tot natuurramp en maakt extra middelen voor noodhulp vrij

Na Bahama's en Haïti raast Irma nu over Cuba

Video player inladen...

Nederlandse mariniers op weg naar Sint-Maarten om lokale autoriteiten bij te staan

Geruchtenmolen draait in Florida op volle toeren. Wat is waar en wat is een indianenverhaal?

Omdat samen met de toenemende ongerustheid in Florida ook de geruchtenmolen op volle toeren begint te draaien, heeft het Federal Emergency Management Agency een website gelanceerd waar inwoners kunnen checken welke geruchten "true" en welke "false" zijn.

Vliegtuigjes van de Embry–Riddle Aeronautical University in Florida zoeken massaal veiliger oorden op

Als je thuisblijft en sterft, dan is dat zowat hetzelfde als zelfmoord. Waarom zou je dat doen als je de gelegenheid hebt om te vertrekken? 

Roman Gastesi, bestuurslid van Monroe County, Florida, maant de inwoners aan veiliger oorden op te zoeken

Orkaan Irma is economische ramp voor Caraïben

De dodelijke en vernielende doortocht van orkaan Irma zal wellicht een rampzalige invloed hebben op de toeristische industrie in de Caraïben. Dat schrijft persagentschap Reuters. De toeristische infrastructuur op vele eilanden is zwaar beschadigd en op sommige plaatsen zelfs volledig van de kaart geveegd.

Pijnlijk, want het piekseizoen voor de regio staat net voor de deur. De wintermaanden zijn er hoogseizoen omdat van veel westerse toeristen de winter in eigen land ontvluchten. “Gaan we deze schade op tijd kunnen herstellen? De infrastructuur om dit snel te doen is simpelweg niet aanwezig”, meldt een grote Amerikaanse touroperator aan Reuters.

AFP or licensors

Update noodnummers Buitenlandse Zaken

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft op Twitter een link gepost met de laatste updates voor noodnummers. De link verwijst naar de pagina van Buitenlandse Zaken met de reisadviezen.

Stilte voor de storm in Miami

De straten van de stad Miami in de Amerikaanse staat Florida zijn grotendeels verlaten. De zon schijnt en de palmen waaien in de wind op de vooravond van orkaan Irma.

Video player inladen...

Eric Trump maant aan tot voorzichtigheid

Eric Trump, een van de zonen van de Amerikaanse president Donald Trump, roept iedereen in Florida op om voorzichtig te zijn. "We zijn in gedachten bij jullie en bidden voor jullie."

Orkanen Irma en José vanuit het ISS

Er is wellicht nergens een beter (en veiliger) uitzicht op orkanen Irma en José dan vanuit het internationaal ruimtestation ISS. 

Video player inladen...

Orkaan Irma zwakt af tot categorie 4

Het Amerikaanse National Hurricane Center meldt dat orkaan Irma is afgezwakt van categorie 5 naar categorie 4. Dat is nog steeds de op een na zwaarste categorie. Irma bevindt zich momenteel boven Cuba.

Geen grote schade door orkaan Katia

Orkaan Katia is vanmorgen aan land gegaan in Mexico. Daar is de orkaan vrij snel afgezwakt tot een tropische storm. Er zijn momenteel geen berichten van grote schade. De regio is gisteren getroffen door een zware aardbeving. Daarbij zijn zeker 60 doden gevallen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Schatting: Irma zal 100 miljard euro schade veroorzaken

Volgens schattingen zal de totale schade die orkaan Irma zal aanrichten mogelijk zo'n 100 miljard euro schade aanrichtingen in de Antillen, de Caraïben en de Verenigde Staten samen. 

Zo klonk het toen Irma aan land ging in Cuba

Een Amerikaanse weerman heeft een filmpje op Twitter geplaatst met daarin beelden van het moment dat orkaan Irma aan land kwam in het noorden van Cuba.

1,2 miljard euro schade in Sint-Maarten en Sint-Bartholomeus

Volgens een eerste schatting van de Franse overheid bedraagt de schade door orkaan Irma op de Franse overzeese gebieden Sint-Maarten en Sint-Bartholomeus op zo'n 1,2 miljard euro. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.

Ook politie moet de Keys verlaten

Amerikaanse media melden dat nu ook de politiediensten de Florida Keys moeten verlaten. De Keys zijn een eilandengroep onder het vasteland van de staat Florida. Het is daar dat orkaan Irma voor het eerst op Amerikaanse grondgebied aan land gaat (als we Puerto Rico en Guantanamo Bay buiten beschouwing laten).

Stroomonderbreking in deel van Miami

Een deel van de stad Miami in de Amerikaanse staat Florida gaat nu al gebukt onder een stroomonderbreking. Volgens elektriciteitsleverancier FPL zitten nu zo'n 7.000 klanten zonder stroom.

7.000 soldaten springen bij in Florida

Rick Scott, de gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, meldt op Twitter dan er 7.000 soldaten worden ingezet om te helpen bij de voorbereidingen en evacuaties voor orkaan Irma.

Nederlandse marine dropt flyers over Sint-Maarten

De Nederlandse marine dropt per helikopter flyers met informatie over orkaan José over het eiland Sint-Maarten. Na de doortocht van orkaan Irma is er veel schade, waardoor veel communicatie-infrastructuur is beschadigd.

José rakelings langs Sint-Maarten

Het Nederlandse Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) verwacht dat orkaan José een iets noorderlijker koers zal volgen dan tot nu werd aangenomen. Hierdoor gaat die rakelings passeren langs Sint-Maarten en niet over het eiland zoals eerder gedacht. Goed nieuws, want veel infrastructuur op Sint-Maarten is zwaar beschadigd na de doortocht van orkaan Irma. Al betekent dat voor het eiland nog steeds veel regen en wind. Verwacht wordt dat de orkaan die nu een orkaan van categorie 4 is, zal aangroeien tot de zwaarste categorie 5.

Mediacentrum Defensie MCD@mindef.nl Foto Gerben van Es

Hoe ontstaan orkanen en waarom veroorzaken ze zoveel schade?

Video player inladen...

Volg het traject van Irma en José in realtime

Bekijk hieronder waar de orkanen Irma (links in beeld) en José (rechts in beeld) zich op dit moment bevinden.

Irma heeft al 20-tal mensenlevens gekost

Orkaan Irma heeft al ruim 20 dodelijke slachtoffers geëist. De orkaan heeft lelijk huis gehouden in de Caraïben. In Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Cuba zijn er voorlopig geen berichten van slachtoffers of erg grote schade. Op Sint-Maarten, Sint-Bartholomeus, Barbuda en Anguilla was de schade wel aanzienlijk. Het is ook op die eilanden dat de dodelijke slachtoffers gevallen zijn.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikanen vullen zandzakjes

In de Amerikaanse staat Florida worden in nog snel zandzakjes gevuld om de schade van het water dat orkaan Irma met zich mee zal brengen zoveel mogelijk te beperken. Volgens persagentschap AP staan er lange wachtrijen voor dergelijke zandzakjes.

Video player inladen...

Gouverneur Florida: "Woon je in evacuatiezone? Vertrek dan nu"

Video player inladen...

Laatste schatting van koers Irma in Florida

Dit is volgens het National Hurricane Center in de Verenigde Staten de verwachte koers die orkaan Irma zal afleggen in Florida met bijhorende tijdschattingen.

Katia is orkaan af

Orkaan Katia die vanmorgen aan land is gegaan in Mexico was al afgezwakt tot categorie 1. Nu is de orkaan geen orkaan meer, maar een tropische storm.

Pretparken in Florida sluiten de deuren

De Amerikaanse staat Florida staat bekend om zijn pretparken. Alle parken, zowel die van Disney als van Universal zijn de komende dagen gesloten voor orkaan Irma.

In de staat zelf wordt alles in gereedheid gebracht om zoveel mogelijk voorbereid te zijn voor de orkaan zelf die morgenvroeg Belgische tijd aan land gaat in de buurt van Miami. Zo'n 5,6 miljoen mensen worden geëvacueerd, dat meer dan een kwart van de bevolking van de Amerikaanse staat. In buurtstaat Georgia worden nog eens 540.000 mensen weggehaald van aan de kust. Op de wegen staan lange files.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Golven tot 30 meter verwacht in de Keys

Eerste gewonden Sint-Maarten aangekomen op Curaçao

Twaalf zieken en gewonden uit Sint-Maarten zijn gisteravond in het ziekenhuis van Willemstad op Curaçao aangekomen. Dat meldt de NOS. Ze zijn eerst per helikopter naar Sint-Eustatius overgebracht. Daar zijn ze met een ambulancevliegtuig naar Curaçao doorgevlogen.

Op Sint-Maarten zelf is de Nederlandse kustwacht bezig met herstellingswerken aan de haven en het uitdelen van drinkwater.

De Nederlandse luchtmacht is geland op Curaçao met hulpgoederen.

Orkaan Katia aan land in Mexico

In de Mexicaanse staat Veracruz is orkaan Katia aan land gegaan. Intussen is Katia afgezwakt tot categorie 1, maar dat blijkft toch levengsgevaarlijk zeker na de aarbeving van gisteravond: het is daar vooral uitkijken voor overstromingen en aardverschuivingen. 

Bekijk: hevige wind op Cuba

Deze beelden zijn van vanmorgen in Cuba, net voor orkaan Irma er aan land gaat. Er worden winden tot 260 kilometer per uur verwacht.

Video player inladen...

Ook wateroverlast in Haïti

Eilandstaat Haïti ontsnapt niet aan orkaan Irma. De orkaan heeft er wateroverlast veroorzaakt.

Video player inladen...

Irma zet grote delen Puerto Rico blank

De orkaan heeft relatief weinig schade aangericht in Puerto Rico, maar heeft wel wateroverlast veroorzaakt.

Video player inladen...

Orkaan José bijna aan Antillen

Orkaan Irma is nog niet verwerkt of daar is de volgende orkaan al. Orkaan José, een orkaan van categorie 4, is al bijna aan de Antillen.

Irma gaat aan land in Cuba

Video player inladen...

Rond deze tijd gaat de orkaan aan land in Cuba. Op het eiland zijn meer dan 1 miljoen mensen in veiligheid gebracht. Na Cuba zet orkaan Irma koers naar de Amerikaanse staat Florida. Verwacht wordt dat de orkaan daar aan land zal gaan als een orkaan van categorie 4 of 5, wellicht ten westen van Miami. De orkaan zal op dat moment nog altijd windsnelheden halen tot 250 kilometer per uur. De gouverneur van Florida heeft de voorbije uren de meer dan 5,5 miljoen inwoners van het zuiden van de staat opgeroepen om niet thuis te blijven en een veilig onderkomen te zoeken.

Orkaan Irma opnieuw Categorie 5

Orkaan Irma was na de doortocht in de Caraïben afgezwakt tot een orkaan categorie 4, maar heeft intussen opnieuw aan kracht gewonnen. Volgens experts heeft Irma opnieuw categorie 5 bereikt, de zwaarste categorie. Orkanen van die categorie  haalt windsnelheden van gemiddeld 260 kilometer per uur. 

Herbeleef: Trump verklaart Irma In Florida tot natuurramp en maakt extra middelen voor noodhulp vrij