Video player inladen ...

Mexicaan Guillermo del Toro wint Gouden Leeuw in Venetië

The Shape of Water", de laatste film van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro, heeft op het internationale filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw voor de beste film gewonnen. Die hoofdprijs werd toegekend door een jury onder leiding van de Amerikaanse actrice Annette Bening.

"The Shape of Water" is een soort sprookje tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. De film speelt zich af in het Amerika van 1962 en draait rond de ontdekking door de hoofdpersonages van een geklasseerd geheim experiment. De film werd vooral geprezen om zijn verbluffende beeldentaal, een handelsmerk van de Mexicaanse cineast.

Del Toro verwierf bekendheid - en een grote aanhang van cinefielen -  met films als "Pans Labyrinth", "Cronos", "The Devil's Backbone" en "Hellboy" (1 en 2). Momenteel werkt hij aan een verfilming van Pinocchio.

Rampling en El Basha vallen ook in de prijzen

 De 71-jarige Britse actrice Charlotte Rampling is in Venetië bekroond met de Zilveren Leeuw voor de beste actrice. Ze dankt dat aan haar rol in het drama "Hannah" van de Italiaanse regisseur Andrea Pallaoro. Daarin speelt ze een vereenzaamde vrouw die haar leven moet herinrichten nadat haar man in de gevangenis is beland. In haar lange carrière heeft de frele Britse al een resem onderscheidingen verzameld.

De Leeuw voor de beste acteur ging naar Kamel El Basha. Die speelt de hoofdrol in de Libanese film "L'Insulte" (The Insult) van Ziad Doueiri, over hoe het leven van een Libanees christen en een Palestijnse vluchteling in Beiroet grondig overhoop wordt gehaald door een belediging.