Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nu al 290.000 Rohingya gevlucht vanuit Myanmar naar Bangladesh

Er dreigt chaos in de vluchtelingenkampen voor de Rohingya in Bangladesh door overbevolking en voedseltekorten. Intussen is Myanmar bereid om drie kampen op het eigen grondgebied in te richten.

 VSinds 25 augustus zijn nu al meer dan 290.000 mensen van de onderdrukte moslimminderheid Rohingya in Myanmar (Birma) naar buurland Bangladesh gevlucht. Op een dag tijd zouden er 20.000 vluchtelingen zijn bijgekomen. Tot voor kort woonden er nog 1,1 miljoen Rohingya in Myanmar. Hoeveel duizenden mensen er nog op de vlucht zijn of omgekomen zijn op zee, is niet duidelijk.

De Verenigde Naties slaan de alarmbel, want het op zich al arme Bangladesh kan de opvang niet meer aan. De vluchtelingenkampen die in Bangladesh zijn opgericht, zitten overvol en er is gebrek aan drinkwater en voedsel. Dat heeft tot voedselrellen geleid en de VN vreest dat de situatie in die kampen volledig uit de hand gaat lopen. Volgens de tv-zender Al Jazeera zouden er nu in totaal al meer dan 625.000 Rohingya in Bangladesh leven.

Er wordt gevreesd dat er nog meer mensen gaan vluchten voor het geweld in de deelstaat Rakhine in Myanmar. Daar is het leger een campagne begonnen tegen wat het Rohingya-rebellen noemt, maar volgens getuigen worden daar hele dorpen van Rohingya in brand gestoken, wordt er op grote schaal gemoord en verkracht en zou het de bedoeling zijn om de moslimminderheid in die staat zo goed als volledig te verjagen. Volgens Myanmar zijn die mensen overigens "inwoners van Bangladesh" ook al wonen ze al eeuwen in het land.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Druk op Aung San Suu Kyi neemt toe

De regering van Myanmar heeft nu aangekondigd dat ze drie opvangkampen voor Rohingya gaat openen in Rakhine. Daarmee lijkt Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi, die nu de regering leidt, toch in te gaan op een eis van de Verenigde Naties. In die kampen zou de VN dan voedsel en medische voorzieningen kunnen verstrekken. Myanmar zegt overigens dat ook 27.000 gevluchte boeddhisten en hindoes uit Rakhine worden opgevangen.

De internationale kritiek op Myanmar en Aung San neemt overigens hand over hand toe en er is een petitie aan de gang om haar Nobelprijs af te nemen, wat overigens niet kan. In Bangladesh, maar ook in Pakistan, Maleisië en Indonesië wordt tegen Myanmar betoogd door moslims die zich solidair verklaren met de vervolgde Rohingya. Australië heeft Bangladesh hulp beloofd voor de opvang van de vluchtelingen.

Aanleiding voor de huidige geweldgolf is een aanval van Rohingya-rebellen op 25 augustus waarbij enkele tientallen Myanmarese grenswachten werden gedood. Het leger van Myanmar slaat nu hard terug, zoals het dat in het verleden ook al deed tegen andere minderheden en tegen de eigen bevolking.

Aung San Suu Kyi mag dan wel de regering leiden, maar heeft geen vat op politie of leger dat duidelijk een bevoegdheid blijft van de militaire staf, die nog altijd een grote vinger in de pap heeft in het land. Dat de Nobelprijswinnares internationaal aan imagoverlies lijdt, komt de legertop in Myanmar overigens goed uit, want dat verzwakt haar politieke positie. Overigens moet Aung San in eigen land ook rekening houden met een sterke militante nationalistische beweging die zich richt tegen de Rohingya, die door veel Myanmarezen beschouwd worden als "buitenlanders".  

AFP or licensors