Video player inladen ...

Orkaan Irma richt ravage aan op de noordkust van Cuba

De orkaan Irma is over de noordkust van Cuba getrokken en heeft daar heel wat schade veroorzaakt. Het is nog wachten op een duidelijk overzicht daarvan. Onder meer het stadje Caibarién, in de provincie Santa Clara, is zwaar getroffen. Op Cuba zijn uit voorzorg zo'n miljoen mensen geëvacueerd.

"Mijn god, de stad komt dit nooit meer te boven", roept een 19-jarige inwoner van Caibarién uit die vandaag is teruggekeerd. De jongeman woont vlakbij de zee en had onderdak gezocht bij zijn grootmoeder, die meer landinwaarts woont. "Het water stond al in mijn woning voor ik naar mijn grootmoeder vluchtte, dus nu moet mijn huis helemaal onder water staan", zegt de jongeman aan een journalist van het persagentschap AFP.

Volgens AFP heeft het zeewater een deel van Caibarién onder water gezet. Dat stadje ligt zo'n 330 kilometer ten oosten van de hoofdstad Havana en kreeg rukwinden tot 215 kilometer per uur te verwerken. Na de doortocht van de orkaan keren inwoners terug om te kijken wat er nog van hun huis overblijft. Het beeld is niet fraai: afgerukte daken, omvergewaaide elektrticiteitspalen, afgerukte takken en ontwortelde bomen.

AFP or licensors

Er is ook sprake van veel schade in de provincies Ciego de Avila, Camaguey en Las Tunas, meer naar het oosten. In de toeristische badploaats Varadero blijkt alles nog relatief mee te vallen. "De kokosnoten vliegen hier in het rond en de zee is een pak wilder geworden", beschrijft landgenoot Peter Magerman vanuit zijn hotelkamer. "Tot nu toe valt het wel mee",  zegt hij nog. Desondanks gelden er veiligheidsmaatregelen. "Wij mochten niet naar buiten en moestejn de instructies volgen van de Cubaanse staat zelf." 

Echt veel concrete informatie is nog niet beschikbaar omdat de communicatie door het noodweer wordt bemoeilijkt.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.