AFP or licensors

Orkanen in VS kunnen ook bij ons woonverzekering duurder maken

De enorme schade die orkanen Harvey en Irma in de VS en op de Caraïben hebben aangericht, zouden ook de woningverzekeringen bij ons duurder kunnen maken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De reden is dat verzekeraars zichzelf wereldwijd indekken voor de risico's die ze lopen.

De VS en het Caraïbisch gebied worden momenteel geteisterd door zware tropische stormen. In Texas veroorzaakte Harvey nooit geziene overstromingen en in Florida bereiden ze zich voor op het ergste nu orkaan Irma eraan komt. De schade door beide orkanen kan oplopen tot honderden miljarden dollar. Een groot deel daarvan zal opgehoest moeten worden door de verzekeringsmaatschappijen.

Internationale spreiding

En dat kan ook op de prijzen voor polissen in ons land een invloed hebben. "Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen beschermen zichzelf door op hun beurt herverzekeringen aan te kopen. Dat gebeurt bij internationale ondernemingen. Op die manier wordt de schadelast internationaal gespreid", legt Wauthier Robyns van koepelorganisatie Assuralia uit.

"Ook de Belgische verzekeraars kopen herverzekeringen in om zich te beschermen tegen hele zware stormen of andere zware schadegevallen. Vaak zijn dat dezelfde herverzekeraars. Als hun kapitalen uitgeput raken door de zware orkanen in de VS kan dat ook een weerslag hebben op de prijzen die we in Europa betalen voor de herverzekeringen."

"In het kader van je omniumverzekering en je woonverzekering betaal je mee voor natuurrampen, zoals overstromingen, stormen of aardbevingen", aldus Robyns nog. "En uiteraard is het risico niet hetzelfde in Florida als bij ons, maar het is wel dezelfde markt. En die wordt meer solide door de internationale spreiding."

"Tegen het einde van het jaar weten we meer"

De premies voor de woonverzekering zijn in de loop van de voorbije 10 jaar al fors opgetrokken omdat er ook bij ons meer schadedossiers worden ingediend.  Maar internationaal gezien komen we nu wel net uit een relatief rustige periode. 

"De herverzekeringen waren goedkoop de voorbije jaren omdat we gespaard zijn gebleven van hele zware orkanen. Wat we nu meemaken hebben we toch al een aantal jaar niet gezien. De herverzekeraars hebben dus wat overschot. Het is nu de vraag of dat zal volstaan, of dat ze hun premies zullen moeten optrekken. Dat weten we tegen het einde van het jaar."