Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vlaming in Florida: "Miami is nu een spookstad, maar ik heb beslist te blijven"

De Amerikaanse staat Florida zet zich schrap voor orkaan Irma die er morgenvroeg Belgische tijd aan land gaat. Miljoenen mensen zijn op de vlucht, maar sommigen kiezen er bewust voor om te blijven. Onder wie ook enkele Vlamingen. "We hebben gisteren het evacuatieorder gekregen, maar kiezen om te blijven", zegt Sofie Bocqué die in Miami woont.

Bocqué woont en werkt in de stad Miami. Ze heeft naar eigen zeggen gisteren het evacuatieorder gekregen, maar is van plan om toch gewoon thuis te blijven. "Evacueren is niet gemakkelijk", zegt ze in "De ochtend". "Er is geen benzine meer te krijgen. Vrienden die vertrokken zijn, zeggen dat ze grote problemen ondervinden om overnachtingsplaatsen te vinden."

De opvangcentra zijn in gebouwen die niet veel sterker of veiliger zijn dan het gebouw waar ik woon

Ook een opvangcentrum spreekt de Vlaamse niet meteen aan. "Die zijn meestal in scholen of anderen openbare gebouwen die lijken met niet veel sterker of veiliger dan gewoon thuisblijven." Bocqué heeft het doorgenomen met ingenieurs en architecten en heeft daarop besloten toch te blijven. "Je kunt de trappenhal hier in mijn appartement vergelijken met een versterkte burcht", zegt ze. Haar gebouw is ook gebouwd op orkanen.

Als het te erg wordt buiten, gaat ze samen met een handvol andere mensen in het gebouw logeren in die veilige trappenhal. "De elektriciteit wordt voor de veiligheid afgesloten in de privévertrekken, maar in de gemeenschappelijke ruimtes zal die aan blijven staan." Gisteren heeft Bocqué nog een wandeling gemaakt door de stad die nu grotendeels verlaten is. "Miami lijkt nu wel een spookstad, er is nauwelijks iemand op straat en er is geen verkeer." 

"Gewoon kalm blijven"

Ook Vlaming Stef Vekemans woont en werkt in Florida en is van plan om ter plaatse te blijven. Hij bevindt zich momenteel op zo'n 20 kilometer ten noorden van Miami. "De opvangplaatsen zitten zo goed als vol", zegt hij aan VRT NWS. "Als je huis goed beveiligd is, is het het best om gewoon binnen te blijven en het nieuws op de voet te volgen."

Thuis heeft hij enkele voorzorgsmaatregelen genomen. "We hebben de voorbije dagen de ramen dichtgetimmerd met hout", zegt hij. "Verder is het belangrijk om genoeg drinken en eten in huis te hebben. Het was met de bestorming van de winkels niet evident, maar dat is toch gelukt." Voorlopig blijft Vekemans er rustig bij. "Het beste is gewoon om kalm te blijven. Nu ben ik nog kalm, maar of dat straks ook zo gaat zijn..."