Voortbestaan vuursalamander bedreigd door oprukkende dodelijke schimmel

De dodelijke schimmelziekte Batrachochytrium salamandrivorans (Bs) rukt verder op in Duitsland en bedreigt het voortbestaan van de nu al bedreigde vuursalamander in Europa. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Duitsland.

De schimmel werd voor het eerst ontdekt in 2015 in de Duitse Eifel. De ziekte veroorzaakt massale sterfte bij salamanders in onder meer België, Nederland en Duitsland. Recent is de schimmel ook opgedoken nabij de Duitse stad Essen, meer dan 100 kilometer van de Eifel. "Dit is een erg snelle verspreiding, die zich kan voordoen in het hele land", zegt onderzoeker Sebastian Steinfartz. "We moeten nu handelen."

De Europese Commissie maakte in april 900.000 euro vrij om in zeven landen, waaronder België, een controleprogramma te ontwikkelen om de bedreigde vuursalamander en andere salamandersoorten te redden van Bs. Onderzoek, geleid door UGent-professoren An Martel en Frank Pasmans, toonde eerder aan dat de infectie niet snel zal verdwijnen en verschillende Europese salamandersoorten kan laten uitsterven.

Salamanders in Europa zijn bedreigde dieren. Achttien van de 34 soorten worden in hun voortbestaan bedreigd.