AP

Zin in een culturele trip? Hier kunt u dit weekend heen

In Vlaanderen en in Brussel zijn er dit weekend weer verschillende culturele activiteiten. Joris Vergeyle, chef cultuur van VRT NWS, lijst ze voor u op.  

United Music of Brussels

In Brussel kunt u vandaag tussen 14 en 20 uur gaan wandelen. Op 16 plekken in de stad wordt er muziek gemaakt. In het centrum, langs het kanaal, in een fietsenwinkel, een kledingzaak, ... Overal staan er muzikanten van het Belgian National Orchestra en De Munt. Vooral klassieke muziek dus, maar ook drummers uit Burundi. Zij palmen om 14 uur het Gemeenteplein Molenbeek in. Het zijn telkens concerten van een kwartier ongeveer en dan kunt u weer verder wandelen. U kiest zelf hoeveel u wilt doen, wat u wilt zien of horen. Om 19 uur 2 voor de prijs van 1: het symfonieorkest van De Munt met het Belgian National Orchestra, in de Begijnhofkerk in het centrum (foto boven). Zij spelen werken van Mozart en Beethoven.

Monumentenrun van Sint-Truiden

In Sint-Truiden is er vandaag de Monumentenrun, een loopparcours, niet langs, maar dwars door de monumenten van de stad. En ze claimen daar de titel van monumentenhoofdstad van Limburg, dus er zijn er wel een paar. Dwars door de politierechtbank, over het kerkhof, door de Minderbroederskerk. Bij de tekenacademie in een oud weeshuis verwachten ze kleine opstroppingen, want op het moment dat de lopers door de tekenzaal lopen zit er een echt naaktmodel, terwijl de klas rustig verder tekent... En het zijn niet alleen monumenten, zo hebben ze een ponton over het zwembad, waar de lopers over lopen. Een Jezuske doen, het kan, straks in Sint-Truiden. Ze verwachten er zo’n 3.000 lopers.

Open Monumentendag

Dit weekend kunt u ook overal weer monumenten bezoeken. Vandaag is het Open Monumentendag in Wallonië en morgen in Vlaanderen. Daar hoort en leest u Lucas Vanclooster over dit weekend.

Festival van de architectuur

En in Antwerpen is gisteren het eerste Festival van de architectuur begonnen onder het motto "Architectuur is méér dan bouwen alleen". Morgen is het de Dag van de architectuur.