Video player inladen ...

"Dit is nog maar het voorgeborchte van de hel in Florida"

Onze collega Björn Soenens ondervindt in Fort Lauderdale in het zuiden van de Amerikaanse staat Florida nu al de gevolgen van de orkaan Irma en die is nog niet eens in de buurt.

"Het wordt hier steeds erger", aldus Soenens vanuit zijn hotel in Fort Lauderdale, iets ten noorden van de miljoenenstad Miami in het zuiden van Florida. Hij ziet er hevige vlagen van regen en wind op verlaten straten, want niemand waagt zich nog buiten.

Mensen hebben de raad gekregen om binnen te blijven, want door de wind worden kokosnoten, verkeersborden en bomen losgerukt en vliegen die door de lucht als projecten, als raketten, noemt Soenens dat. Dat is levensgevaarlijk voor wie daardoor geraakt wordt.

Toch is dat slechts het "voorgeborchte van de hel" zoals hij dat noemt, want de orkaan zou pas vanavond om 20 uur Belgische tijd aan land komen nabij de Florida Keys, kleine eilandjes voor de zuidkust van het schiereiland.

Binnen blijven, is dus de boodschap, maar het grootste gevaar is er nu voor mensen die in hun huizen nabij de zee zijn gebleven. Aan de oostkust zouden er vloedgolven van vier tot vijf meter verwacht worden door zeewater dat door de kracht van de orkaan naar het land wordt gestuwd. Die vloedgolven kunnen alles meesleuren en huizen onder water zetten en dan spreken we nog niet over de wind en de hevige regenval die met orkanen gepaard gaan.

Video player inladen ...

Florida zet zich schrap voor Irma

Na een spoor van vernieling getrokken te hebben doorheen de Caraïben en het noorden van Cuba bevindt het centrum van de orkaan Irma zich nu in de Straat van Florida tussen Cuba en die Amerikaanse staat. Boven Cuba was Irma afgezwakt tot categorie 3, maar boven de Golf van Mexico is die weer toegenomen tot 4 met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. De storm beweegt zich uiterst traag voort en zou vanavond dus omstreeks 20 uur aan land gaan aan de westkust van Florida.

Zoals Björn Soenens aangeeft, zijn de gevolgen echter nu al meer dan voelbaar in de staat en is de situatie nu al levensgevaarlijk in het zuiden van Florida en voor de Bahamas voor de kust van Miami.  In de loop van de ochtend zou Irma dan voortrazen langsheen de Golfkust van Florida over Tampa en St-Petersburg.

In de loop van morgenavond zou Irma dan het noorden van Florida bereiken, nog steeds scherend langs de kust en dan landinwaarts trekken naar de staten Georgia en Alabama. Ook zijn honderdduizenden mensen geëvacueerd. Niet enkel de wind, maar vooral ook de verwachte hevige regenval zou daar tot overstromingen kunnen leiden zoals vorige week het geval was in Texas.

Er is dan ook nog goed nieuws, namelijk over de orkaan Jose die eerst het spoor van Irma leek te volgen. De al zwaar getroffen eilanden Barbuda en Sint-Maarten zijn grotendeels gespaard gebleven en Jose lijkt nu noordwaarts af te buiten, weg van de andere Caraïbische eilanden.

Video player inladen ...
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.