Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Belg in Cuba: "Zelfs het dak van ons hotel is eraf gewaaid"

Ook veel toeristen in Cuba hebben onaagenaam kennisgemaakt met orkaan Irma. Eén van hen is Peter Magerman, die in een hotel verblijft in de toeristische badplaats Varadero, op een landtong zo'n 140 kilometer ten oosten van de hoofdstad Havana. Hij doet zijn verhaal aan onze redactie.

Gisteren vertelde Magerman nog dat alles relatief meeviel, op rondvliegende kokosnoten na, wat overigens best wel gevaarlijk is. "Maar daarna is het hier begonnen", vertelt hij aan de telefoon vanuit zijn hotelkamer. "Zelfs het dak van ons hotel is eraf gewaaid. Het ligt hier vol met scherven. In de trappenhal van het hotel zijn de ruiten eruit gewaaid."

Het noodweer heeft de hele nacht geduurd. "Tot nu toe is er hier één gewonde. Die stond aan een raam en heeft een overgesneden pols", vertelt Magerman nog. "We zijn de hele nacht op de kamer moeten  blijven. We moeten ook van de ramen weg blijven, dus hebben we de nacht hoofdzakelijk in de badkamer doorgebracht."

Gisteravond hebben we nog een lunchpakket gekregen, maar sindsdien hebben we gen voedsel meer gekregen

Peter Magerman vanuit Varadero, Cuba

"We moeten hier binnenblijven en mogen niet naar beneden. Ik zit hier op de vierde verdieping. We kunnen trouwens niet naar beneden want de trappenhal ligt vol glas en scherven. Er is geen elektriciteit, geen airco en ook de liften werken niet."

Noodgedwongen kan Peter Magerman niet meer doen dan wachten op beterschap. "Gisteravond hebben we nog een lunchpakket gekregen, maar sindsdien hebben we geen voedsel meer gekregen." Water is er wel nog te krijgen. "We wachten af", zegt Magerman nog. Van touroperator TUI hebben we sindsdien  niets meer gehoord." 

TUI: "Alle contact met Cuba momenteel onmogelijk"

"Op dit ogenblik is alle contact met Cuba nog onmogelijk", reageert Piet Demeyere van TUI. "Wij zijn zelf nog aan het wachten op een bericht over hoe de sutuatie daar nu is en of al onze reizigers in veiligheid zijn."

Demeyere wijst erop dat het in Cuba de overheid is die alles coördineert. Volgens hem getuigen de voorbereidingen op de komst van Irma van een professionele aanpak en hij gaat ervan uit dat ook nu de aanpak professioneel is. Met plaatselijke vertegenwoordigers in Cuba heeft TUI nog geen contact kunnen leggen omdat telefoneren vrijwel onmogelijk blijkt. "Wij willen niet liever dan zo snel mogelijk een staat opmaken van hoe de toestand ter plaatse is."