Video player inladen ...

Correspondent ter plaatse: "Sint-Maarten is deze keer door het oog van de naald gekropen"

Het eiland Sint-Maarten - dat hard getroffen is door orkaan Irma - is zo goed als gespaard gebleven van orkaan José. Dat zegt de Nederlandse correspondent Dick Drayer ter plaatse. De hulpverlening moet er nu wel dringend op gang komen. "Heel wat toeristen zijn al geëvacueerd."

Het Nederlands-Franse eiland in de Caraïbische Zee werd afgelopen week helemaal verwoest door orkaan Irma. De inwoners hadden geen tijd om op adem te komen, want verwacht werd dat orkaan José ook heel wat schade zou kunnen veroorzaken. Maar dat blijkt nu wel mee te vallen, zegt correspondent Drayer, die zich op een schip van de Nederlandse marine bevindt.

Er was veel wind, maar dat was niet dramatisch.

"Het is enorm meegevallen", zegt Drayer. "Er was wel veel wind, maar dat was niet dramatisch. Het lijkt erop dat Sint-Maarten deze keer door het oog van de naald is gekropen en dat een tweede slag voorkomen is."

Leeggeplunderd

Ondertussen raakt steeds meer duidelijk hoe zwaar de gevolgen van orkaan Irma zijn voor het eiland. "60 tot 70 procent van de gebouwen is totaal verwoest. Er is geen water of voedsel meer, alle winkels zijn leeggeplunderd. Bovendien is er ook geen elektriciteit of internet."

60 tot 70 procent van de gebouwen is totaal verwoest.

De luchthaven op Sint-Maarten is intussen weer operationeel. Gisteren zijn zo'n 1.600 toeristen er met verschillende vliegtuigen weggehaald. Het gaat onder anderen om zo'n 1.200 Amerikanen. Volgens de premier van het eiland William Marlin blijven er nu nog zo'n 1.200 toeristen over. Hij hoopt dat ook zij zo snel mogelijk geëvacueerd kunnen worden.

Het Nederlandse leger haalt vandaag met twee vliegtuigen de Nederlandse toeristen op het eiland nog op. Zij worden naar Curaçao gevlogen, vanwaar ze terug naar Nederland kunnen.

Koning op bezoek

Straks wordt de Nederlandse koning Willem-Alexander verwacht op Curaçao. Daar zitten heel wat mensen die geëvacueerd zijn, maar er liggen ook gewonden in het ziekenhuis. "Als alles goed gaat, zal de koning morgen Sint-Maarten zelf bezoeken om er de toestand te aanschouwen", zegt Drayer. 

Als alles goed gaat, bezoekt koning Willem-Alexander morgen Sint-Maarten.

Vanuit verschillende hoeken komt er intussen ook kritiek op de hulpverlening op Sint-Maarten, die te laat op gang zou zijn gekomen. "Zonder communicatie en zonder gegarandeerde veiligheid is het moeilijk om te werken", zegt de correspondent daarover. "Je kan je inderdaad de vraag stellen of de omvang niet had kunnen worden voorzien en of er niet sneller meer mensen konden komen helpen. Maar ik denk dat het leger gezien de omstandigheden een maximale output heeft geleverd."