Video player inladen ...

Delen van Miami staan blank, ook overstromingen in de Keys

Na zijn verwoestende doortocht doorheen de Caraïbische eilanden en Cuba heeft de orkaan Irma sneller dan verwacht nu ook het zuiden van de Amerikaanse staat Florida bereikt. Op verschillende plaatsen is sprake van lokale overstromingen.

De orkaan Irma was pas vanavond verwacht, maar heeft om half vier vanmiddag Cudjoe Key bereikt, een van die kleine eilandjes langs een lange brug tussen Key West en het vasteland van Florida. 

"Letterlijk alles staat hier onder water", meldt een lokale journalist van in een opvangcentrum in Marathon, één van die eilandjes van de Keys, iets ten oosten van Cudjoe Key. In dat centrum zitten 50 mensen, er is geen elektriciteit of stromend water meer en nog maar weinig voedsel. Daar zou ook een man gestorven zijn, maar het is niet duidelijk of dat het gevolg is van de storm.   

Ook delen van  de stad Miami staan onder water. In hedt financiële district staat zo'n 60 centimeter water in de straten.

In die streek worden er rukwinden van meer dan 210 kilometer per uur gemeten zijn. Boven Cuba was Irma afgezwakt tot categorie 3 op de schaal van Saffir-Simpson, maar boven zee heeft die weer aan kracht gewonnen tot categorie 4.

Dat belooft dus niet veel goeds voor Florida en andere staten in het zuiden van de VS en daarom zijn daar de afgelopen dagen bijna zes miljoen mensen geëvacueerd uit de kustgebieden.  Na Californië en Texas is Florida de meest bevolkte staat van de VS met 21 miljoen inwoners.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Irma volgt nu worst case scenario-pad"

Video player inladen ...

WWas eerst verwacht dat Irma langs de oostkust van Florida noordwaarts zou afbuigen, dan zal dat nu eerder langs de westkust aan de Golf van Mexico zijn. Dat is geen goed nieuws, want volgens FEMA (Federal Emergency Management Agency) -het federale agentschap voor noodsituaties- is dat traject "the worst case scenario".

Irma zou zo net langs de westkust van Florida blijven scheren van  noord naar zuid, waardoor de orkaan niet in kracht zou afnemen, maar wel veel wind en water in de kustgebieden zou jagen, vooral dan over de erg dicht bevolkte regio rond de havenstad Tampa en Saint-Petersburg.

Irma zou nu recht boven de westkust van Florida noordwaarts trekken, eerst over het natuurgebied Everglades, waar weinig mensen zijn, maar daarna naar meer dicht bevolkte gebieden rond de steden Naples en Fort Myers.

Omstreeks twee uur vannacht zou de orkaan over de agglomeratie rond Tampa en Saint-Petersburg trekken. Daar wonen bijna drie miljoen mensen. Er worden daar nu al hevige onweders gemeld en er is alarm voor tornado's afgekondigd. Nabij Tampa zouden ook twee mensen gedood zijn in een verkeersongeluk toen ze probeerden te ontkomen. De storm is zo groot dat hij over de hele breedte van Florida grote schade kan aanrichten, waarschuwt het FEMA.   

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Georgia en Alabama zetten zich schrap

In de loop van morgenavond zou Irma dan het noorden van Florida bereiken, nog steeds scherend langs de westkust en daarna landinwaarts trekken  naar de hoofdstad Tallahassee en de staten Georgia en Alabama. Ook daar zijn honderdduizenden mensen geëvacueerd. Niet enkel de wind, maar vooral ook de verwachte hevige regenval zou daar tot overstromingen kunnen leiden, zoals vorige week in Texas.   

Er is dan ook nog goed nieuws, namelijk over de orkaan Jose die eerst het spoor van Irma leek te volgen, maar nu noordwaarts begint af te buigen. De al zwaar getroffen eilanden Barbuda en Sint-Maarten zijn daardoor grotendeels gespaard gebleven van nieuwe ellende.  Jose zou de volgende dagen blijven rondhangen ten noorden van de Caraïben, zonder echter in de buurt van land te komen.

AFP or licensors