Jeroen Meus: "Mensen zijn zo laf en hard op sociale media en dat begint aan mij te vreten"

Tv-kok Jeroen Meus denkt er serieus aan om de sociale media voortaan links te laten liggen. Dat zegt hij in "Touché" op Radio 1. "Mensen zijn zo laf en hard op sociale media. Er staat altijd wel iemand klaar om je af te knallen en dat begint aan mij te vreten", zegt Meus.

Het programma "Dagelijkse kost" van Meus loopt intussen al seizoenen op Eén. Hij bereidde er al meer dan 1.600 gerechten en deze maand bracht hij ook zijn veertiende kookboek uit. “Dat begint inderdaad te tellen, maar mijn gerechten zijn het enige waar ik niet aan twijfel. Ik zal altijd genoeg inspiratie hebben. Net zoals je met zeven noten ook oneindig veel muziek kan maken.”

BV-schap

Toch is er een tijd geweest dat Meus zijn "Dagelijkse kost" kotsbeu was. “Dagelijkse kost heeft het leven van mij en mijn familie echt overhoop gehaald. Wij konden niet meer in onze pyjama door het huis lopen, mensen kwamen voortdurend aan de deur. Ik zag het BV-schap toen als een monster dat ik elke dag eten moest geven. Nu zie ik het eerder als een troetelbeer die ik elke dag eten mág geven.”

Meus heeft moeten leren dat hij voor een deel publiek domein is. “Ik leef heel publiek en openhartig en dat is goed want als je rechtuit bent, heb je zelf ook alles veel meer in de hand. Toch sta ik er te weinig bij stil dat dat ook weerslag heeft op mijn naasten. Dat besef is pas gekomen met het ouder worden.”

Sociale media

Dat openhartig zijn heeft ook zijn repercussies op sociale media. “Ik krijg eigenlijk constant kritiek en ik heb daar wel last van. Ik kan goed tegen kritiek, maar ik moet voortdurend filteren wat zever is en welke kritiek terecht is. Dat is een balans die ik moeilijk vind en die ook zwaar weegt.”

De sociale media zijn niet echt sociaal volgens Meus. “Mensen zijn zo laf en hard op sociale media. Er staat altijd wel iemand klaar om je af te knallen en dat begint aan mij te vreten. Ik ben er daarom ten stelligste over aan het nadenken om offline te gaan. Mijn broer is bijvoorbeeld niet op Facebook en hij is veel vrijer.”