Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

NAVO: "Roekeloos gedrag van Noord-Korea is een bedreiging voor de wereld"

Ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zich nu erg negatief uitgelaten over de raket- en kernbomproeven die het stalinistische regime in Noord-Korea recent heeft uitgevoerd.

"Het roekeloze gedrag van Noord-Korea is een bedreiging voor de wereld en er is een wereldwijd antwoord op nodig en dat geldt natuurlijk ook voor de NAVO", zo zei Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de alliantie aan de Britse omroep BBC.

Stoltenberg doelde op de recente testen met een intercontinentale raket die eventueel de Verenigde Staten zou kunnen treffen en de proef van vorige week met een nucleair wapen, mogelijk een waterstofbom. Ook de dreiging van het regime in Noord-Korea om raketten af te vuren op Guam, een Amerikaans eiland in het westen van de Stille Oceaan, is er te veel aan voor de NAVO-voorman.

Op de vraag of een Noord-Koreaanse aanval op Guam dan beschouwd wordt als een aanval op de NAVO, liet Stoltenberg zich niet uit. Omdat Guam Amerikaans grondgebied is, zou een dergelijke aanval vallen onder artikel 5 van het NAVO-verdrag, waardoor andere lidstaten de VS moeten steunen.

"Wij zijn nu gefocust op hoe we een vreedzame oplossing voor dit conflict kunnen vinden", zei Stoltenberg, "er is geen gemakkelijke weg, maar nu moeten we voortgaan met economische sancties tegen Noord-Korea".

KCNA via KNS

Londen dichterbij Pyongyang dan Los Angeles

Dat laatste is ook de mening van de Britse minister van Defensie Michael Fallon. "We doen nu wat we kunnen om een diplomatieke oplossing mogelijk te maken en we moeten ten allen prijze vermijden dat er een militair conflict komt", zei hij.

Toch schaart Fallon zich achter de Verenigde Staten: "De VS hebben elk recht om hun grondgebied te verdedigen, evenals hun bases en hun mensen en wij (de Britten) zijn daarbij betrokken. Londen ligt dichterbij Noord-Korea dan Los Angeles".  Toch twijfelt Fallon of Noord-Korea nu al in staat is om intercontinentale raketten af te vuren die Londen (en dus Europa) zouden kunnen treffen.

Dat Europa dichterbij ligt, klopt alleszins en het is slechts een kwestie van tijd vooraleer Noord-Korea over echte intercontinentale raketten zou beschikken. Wel is hier in Oost-Europa een Amerikaans anti-raketsysteem opgesteld dat inkomende raketten uit Iran, maar dat geldt dus ook voor Noord-Korea, zou kunnen onderscheppen.