Nederlandse pianist en componist Leo Cuypers overleden

Leo Cuypers, een van de boegbeelden van de Nederlandse geïmproviseerde muziek, is op 69-jarige leeftijd overleden.

Hij speelde in zijn kindertijd al drums maar schakelde later over op piano. Zijn opleiding aan het conservatorium van Maastricht brak hij vroegtijdig af. Men zweerde daar bij Bach en Beethoven, terwijl de jonge Cuypers dweepte met Bartok en Ornette Coleman. Zijn vader was daar niet mee gediend en vond zijn zoon een nietsnut, een mening die hij moest herzien toen Leo in 1969 het Loosdrechtse jazzconcours won en in 1973, op amper 26-jarige leeftijd, de prestigieuze Wessel IIcken Prijs mocht ontvangen.

Ondertussen had hij Willem Breuker leren kennen, met wie hij verschillende platen maakte. Hij trad ook toe tot het Willem Breuker Kollektief, waar hij tot in de tachtiger jaren bij bleef, en maakte zelf verschillende composities. De bekendste daarvan is ongetwijfeld de Zeeland suite. Leo Cuypers repeteerde én componeerde graag, maar optreden werd hoe langer hoe meer een kwelling. Zijn podiumvrees werd alsmaar groter, zijn alcoholgebruik eveneens. Dit leidde tot steeds groter wordende gezondheidsproblemen, een breuk met Willem Breuker op professioneel vlak ( ze bleven wel vrienden) en na 1998 kwam hij geen podium meer op. Hij overleed in zijn thuisstad Maastricht of, zoals hij het zelf formuleerde, hij had "een enkeltje vergetelheid" besteld.