Video player inladen ...
AFP or licensors

Orkaan Irma heeft grote delen van Havana onder water gezet

De Cubaanse hoofdstad Havana heeft het hard te verduren gekregen door orkaan Irma. Een hele nacht lang heeft de orkaan op de zeewering ingebeukt, onder meer aan de beroemde Malecón. Grote delen van de stad staan blank en de elektriciteit is uitgevallen.

Irma is langs de noordelijke kust van Cuba gescheerd en heeft daarbij ook de hoofdstad Havana niet ontzien. "Ter hoogte van de Malecón is het zeewater opgerukt zoals nooit tevoren", zeggen de lokale autoriteiten. In het oude stadscentrum is het zeewater zowat 500 meter de stad binnengetrokken. Veel inwoners moeten door de straten waden om de hupdiensten te kennen te geven dat ze goed en wel zijn.

AFP or licensors

Op veel plaatsen in de stad zijn bomen omgewaaid. Daarbij zijn verschillende elektricitetsleidingen beschadigd geraakt, waardoor grote delen van Havana zonder elektriciteit zitten.

Ook de drinkwatervoorziening en het telefoonverkeer verlopen moeizaam. Hier en daar zijn huizen ingestort door het natuurgeweld, maar het is nog helemaal niet duidelijk over hoeveel gebouwen het gaat. Het oude stadsdeel van Havana is Unesco-werelderfgoed, maar door gebrek aan onderhoud zijn veel gebouwen in een slechte staat.

AFP or licensors
AFP or licensors