Premier Michel waarschuwt voor extreemlinks op gezinsdag MR

Op de gezinsdag van de MR heeft premier Charles Michel gewaarschuwd voor de toegenomen populariteit van extreemlinks en
communistische partijen. Enkele duizenden mensen woonden de partijbijeenkomst bij in het pretpark Walibi in Waver.

De MR nam net voor het zomerreces de plaats in van de PS binnen de Waalse regering en deed het goed in een peiling waarvan de resultaten deze week bekendraakten. In drie jaar federale regering "werden 300 wetgevende hervormingen goedgekeurd, kwamen er 135.000 jobs bij en de groeivooruitzichten zien er gunstiger uit", verdedigde de premier de balans van zijn regering.

Hij liet opnieuw verstaan geen begrip te hebben voor de staking die de socialistische vakbond vooropstelt voor 10 oktober, de dag waarop hij zijn regeerverklaring in het parlement voorleest. "Staken waartegen? Omdat we 130.000 banen hebben gecreëerd, de pensioenen herwaarderen en de openbare diensten verbeteren met een investeringspact?"

In zijn toespraak waarschuwde de eerste minister voor links extremisme. "In verschillende landen, ook in België, maken we een terugkeer van het communisme mee, die de individuele vrijheden vernietigt en altijd heeft geleid tot meer armoede en sociale achteruitgang. Venezuela en Noord-Korea zullen nooit ons politiek model zijn", luidde het. Hij haalde het voorbeeld aan van de vierdaagse werkweek, een maatregel die de PS verdedigt. Michel vroeg zich af wie de rekening zal betalen en vreest voor ontslagen indien die realiteit zou worden.

"MR is de verantwoordelijke partij"

Voorzitter Olivier Chastel zei dat "de politieke situatie nooit zo helder is geweest, tussen een centrumrechts project met economie, werk en een beter levensniveau als prioriteit, en een links project dat de extreme richting inslaat en zijn lange sociaaldemocratische geschiedenis vergeet". Volgens hem "versterkt deze dualisering van het schaakbord de rol van de MR, die nog meer de volkspartij en verantwoordelijke partij is die de institutionele stabiliteit van het land garandeert".