Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rohingya-rebellen in Myanmar kondigen eenzijdige wapenstilstand af

In Myanmar hebben de Rohingya-rebellen een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd voor een maand. Dat moet het mogelijk maken om hulpgoederen naar de noordelijke Rakhine-staat te brengen, waar de gevechten een grote humanitaire crisis hebben veroorzaakt.

De rebellengroep ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army) laat weten dat de wapenstilstand vanaf vandaag start. Ze roepen het Myanmarese leger op om ook de wapens neer te leggen, maar er is nog geen officiële reactie op het initiatief van de rebellen.

Het waren leden van ARSA die op 25 augustus politiekantoren aanvielen in de regio, wat de start vormde van het geweld. Het leger sloeg hard terug en brandde hele Rohingya-dorpen plat. Ongeveer 290.000 mensen
zouden al gevlucht zijn naar buurland Bangladesh.

Volgens de Verenigde Naties is er dringend 77 miljoen dollar nodig om de gevluchte burgers te helpen. Er is een urgente nood aan water, voedsel en medische voorzieningen, luidt het.  De rebellen hopen dat de wapenstilstand de humanitaire crisis kan verlichten.

De Rohingya zijn een moslimminderheid in het boeddhistische Myanmar, waar de overheid hen liever kwijt dan rijk is. De Rohingya spreken van geweld tegen burgers en platgebrande dorpen, de regering zegt dat ze enkel strijd leveren met "terroristen".

De internationale gemeenschap dringt er bij premier Aung San Suu Kyi op aan om actie te ondernemen, iets wat de Nobelprijswinnares voor de Vrede vooralsnog niet gedaan heeft.