Represented by ZUMA Press, Inc.

Stormvloed is dodelijker dan de orkaan zelf: golven tot 4,5 meter

Niet de regen of de wind, maar het wassende water van de stormvloed is de echte doder bij orkanen. Naar schatting de helft van alle dodelijke slachtoffers bij orkanen en tropische stormen is te wijten aan stormvloed die al toeslaat voor de orkaan of storm zelf aan land gaat.

Een stormvloed is het opstuwen van zeewater door stormwinden of in dit geval van een orkaan. De winden van de orkaan stuwen het zeewater richting de kust waardoor stukken land kunnen overstromen die normaal niet overstromen. In Florida worden op die manier golven verwacht tot 4,5 meter. Dat is tot en met de tweede verdieping van een huis.

Als de stormvloed de kust bereikt kan hij nog aangroeien, omdat de zee ondieper wordt. Vergelijk het met een lage tsunami. Bij een tsunami is de muur van water veel hoger, omdat die ook al het water van het zeeoppervlak tot de bodem in beweging zet. Bij orkanen en stormen wordt enkel het water aan het oppervlak mee gestuwd. 

Een stormvloed kan mensen echt verrassen

De golven kunnen al zware overstromingen veroorzaken voor de orkaan zelf aan land gaat. Ook op plaatsen waar de orkaan niet passeert, kan het water omhoog gestuwd worden. Naar schatting 1.600 kilometer kustgebied in de regio loopt gevaar. "Dit kan mensen echt verrassen", zegt Jamie Rhome van het National Hurricane Center aan persagentschap AP.

Van alle dodelijke slachtoffers die zijn gevallen bij orkanen en tropische stormen in de Verenigde Staten de afgelopen halve eeuw is naar schatting de helft omgekomen door de stormvloed. Ter vergelijking: amper een kwart komt om door de regen en zo'n 10 procent door de wind. Bij orkaan Katerina in 2005 bijvoorbeeld zijn zo'n 1.500 van de 1.800 dodelijke slachtoffers omgekomen door de stormvloed.

Bekijk hieronder een YouTube-video van Vox over het onderwerp:

Merkwaardig bijverschijnsel: water trekt zich terug van het strand

Voor de kust van de Bahama's heeft zich een merkwaardig bijverschijnsel voorgedaan van de orkaan Irma: het water in de oceaan leek ineens verdwenen. 

In werkelijkheid heeft het water zich teruggetrokken, is het naar de orkaan toe gezogen. Een orkaan zuigt immers water naar zich toe, en veroorzaaktr een soort van "bult" op het wateroppervlak. Daarvoor is het uiteraard nodig dat het water uit de omgeving naar de orkaan toestroomt, en als zich dat dicht bij de kust voordoet, dan trekt het water zich terug van het strand. 

Het is een fenomeen dat zich vaker voordoet bij orkanen, maar op de Bahama's was het nu wel extreem sterk. 

Nadat iemand een filmpje op Twitter had gezet van het fenomeen, waarschuwden veel mensen op Twitter dat er een tsunami ging komen, maar dat is niet het geval. Het fenomeen is inderdaad te vergelijken met wat zich bij een tsunami voordoet, alleen komt het water hier geleidelijk terug, en niet in de vorm van een tsunami.  Er is immers geen aardschok geweest, en een orkaan heeft alleen invloed op de bovenste laag van het water, en niet zoals een tsunami, ook op de ondergelegen lagen. 

Dat het water rustig terugkwam, en niet in de vorm van een tsunami, kon een andere Twitter-gebruiker bevestigen. Hij nam eerst een foto van een strand waar het water weg was, en ging later opnieuw kijken, toen het water teruggekeerd was.