Terreurgroep IS zou 11.000 blanco Syrische paspoorten buitgemaakt hebben

Na de nederlaag van IS in Syrië en Irak wordt gevreesd dat tal van terroristen zullen proberen om naar Europa te komen met vervalste documenten.

Het nieuws is bekendgemaakt door het Duitse blad "Bild am Sonntag" op basis van gegevens van de Duitse politiedienst Bundeskriminalamt (BKA) en het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn.

Het zou gaan om blancopaspoorten van de Syrische overheid die de voorbije jaren in handen zouden gevallen zijn van de terreurgroep IS of andere radicale bewegingen in dat land. IS zou er daarvan 11.100 in handen hebben gekregen, de overige zijn in bezit van andere rebellen- of terreurgroepen.

Die groepen zouden daarvan gebruik kunnen maken om hun terroristen onder het mom van Syrische vluchtelingen naar Europa te laten komen. Wel heeft de Duitse politie de serienummers van de Syrische paspoorten in handen en op die manier zouden mensen met valse paspoorten opgemerkt kunnen worden.

Naarmate IS steeds meer verslagen lijkt in Irak en Syrië, wordt gevreesd dat de groep terroristen naar Europa of elders in de wereld wil onderbrengen om cellen te vormen, aanslagen uit te voeren of om moslims te blijven radicaliseren.  Vanuit Europa zouden meer dan 6.000 sympathisanten naar IS in het Midden-Oosten getrokken zijn. De helft daarvan zouden de Franse nationaliteit hebben.

IS krijgt nu ook klappen rond Deir ez-Zor

Intussen lijkt IS steeds meer de controle te verliezen over de laatste bolwerken in het oosten van Syrië. De Syrische Democratische Krachten (SDF), een coalitie van Koerdische en Arabische strijders die de steun hebben van de Verenigde Staten, zeggen dat ze opgerukt zijn naar een industriezone ten oosten van de stad Deir ez-Zor op de Eufraat.

Tegelijk zegt het Syrische leger dat het samen met Iraanse strijders de volledige controle heeft verworven over de belangrijke weg van de hoofdstad Damascus naar Deir ez-Zor. De voorbije dagen is het regeringsleger erin geslaagd om enclaves in Deir ez-Zor die al jaren omsingeld waren door IS, te ontzetten.

De SDF en het regeringsleger staan nu op ongeveer 15 kilometer van elkaar en er wordt gevreesd dat die twee slaags zouden raken. Tussen hen in zitten de laatste restanten van IS in enkele dorpen langs de Midden-Eufraat. Inzet van de twee offensieven is de controle over olie- en gasvelden en over de grensovergangen met Irak.