Video player inladen ...

"Grimmige" sfeer op getroffen eiland Sint-Maarten: veel vragen, weinig antwoorden

Vier dagen na de doortocht van orkaan Irma op Sint-Maarten is er heel veel onduidelijkheid over de toestand op het Nederlands-Franse eiland. Er wordt gesproken van "een grimmige sfeer", maar meer informatie ontbreekt. Verschillende Belgen vragen ondertussen om te mogen vertrekken, maar een oplossing is daar voorlopig nog niet voor gevonden.

Afgelopen woensdag bracht orkaan Irma een spoor van vernieling aan op Sint-Maarten, een Nederlands-Frans eiland in de Caraïbische Zee. Vrij snel werd de totale omvang duidelijk: sommige delen van het eiland zijn volledig vernield.

"Grimmige sfeer"

Al enkele dagen wordt er gesproken over "een grimmige sfeer" op het eiland. Het eten en water is op en dat "veroorzaakt spanningen", zegt het Nederlandse leger aan VRT NWS. "We weten dat er nog steeds incidenten plaatsvinden, maar door de aanwezigheid van militairen wordt de veiligheid op het eiland er wel beter op." Wat die "incidenten" dan precies zijn, kan niemand zeggen. Plunderingen zouden er sowieso nog steeds plaatsvinden. 

We weten dat er nog steeds incidenten plaatsvinden, maar de veiligheid wordt wel beter.

Nederlandse leger

De communicatie met het eiland loopt momenteel bijzonder moeilijk. Dat merken ook familieleden van Belgen die momenteel op Sint-Maarten zijn. Sommigen hebben sinds afgelopen donderdag niets meer van hun familie vernomen.

Dat het geen evidente situatie is, bevestigt ook het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het is heel belangrijk dat Belgen die daar zijn ons contacteren. Maar ook familie of kennissen kunnen ons contacteren. Wij kunnen enkel iets doen als we weet hebben van hun aanwezigheid."

(Lees voort onder de foto.)

Mediacentrum Defensie MCD@mindef.nl Foto Gerben van Es

Wat met de Belgen?

Een aantal Belgen vraagt ondertussen al enkele dagen uitdrukkelijk om weggehaald te worden van het eiland. "We zijn daar volop mee bezig", zegt Didier Vanderhasselt van Buitenlandse Zaken aan VRT NWS. "We zijn in contact met onze Nederlandse, Franse en Britse collega's." Een uitkomst is er voorlopig echter niet.

We zoeken volop naar een oplossing.

Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken

Ondertussen gaat Nederland vandaag zijn toeristen weghalen op het eiland. "Het zou kunnen dat we ook Belgen meenemen, maar dat zal ter plaatse worden bekeken", zegt Jos van der Leij van het Nederlandse ministerie van Defensie nog aan VRT NWS. 

Hij benadrukt wel dat het enkel om toeristen zal gaan. Mensen die er wonen - zelfs tijdelijk - komen niet in aanmerking om geëvacueerd te worden. "We doen er alles aan om de situatie ter plaatse te verbeteren, zeker nu orkaan José weggetrokken is." Zo is er al een eerste lading water en voedsel geleverd. Morgen komt de bedeling groter op gang. "En ook aan de veiligheid wordt gewerkt."