Tommelein wil fiscale stimulans geven aan wie winkel ombouwt tot woning

Vlaams minister van Energie en Begroting Bart Tommelein (Open VLD) heeft een nieuw voorstel gelanceerd om de leegstand in winkelstraten aan te pakken. Wie een winkel ombouwt tot een woning, zou 3 jaar geen onroerende voorheffing moeten betalen. Dat is nu al het geval onder bepaalde voorwaarden, maar Tommelein wil de regels grondig versoepelen en de vrijstelling uitbreiden naar appartementen boven winkels, zo kondigde hij aan in "De zevende dag".

Veel steden en gemeenten kampen met leegstande en verloederde winkelpanden in de straten. Dat is al lang een probleem, maar de jongste jaren neemt het alleen maar toe. "Er is een grote leegstand in steden als Antwerpen en Gent, in mijn stad Oostende ook. Daar gaat het over meer dan 10 procent. Een aantal jaar geleden was dat nog maar 5 procent. Dus we moeten daar iets aan doen", zegt Tommelein.

Concreet kijkt de minister naar de fiscale maatregelen. "Wat we aan
het doen zijn met de Vlaamse regering is de bestaande fiscaliteit onder de loep nemen. En ofwel schaffen we af, ofwel hervormen we." De vrijstelling van de onroerende voorheffing voor wie een winkel ombouwt tot een woning, is zo'n bestaande maatregel. "Maar de regels zijn te strak nu, we moeten die versoepelen", aldus Tommelein.

Nu zijn de regels zo dat het moet gaan over een klein handelspand én de winkelruimte moet minstens 50 procent uitmaken van het gebouw. Daardoor komen de winkels met meerdere verdiepingen erboven niet in aanmerking. Tommelein wil het net aanmoedigen om daar appartementen te maken, want als de ruimte boven winkels niet wordt bewoond, geeft dat volgens de minister "een akelige" aanblik, maar ook een "onveilig en verloederd gevoel".

De minister wil daarom eenzelfde fiscale vrijstelling van drie jaar in het leven roepen voor wie in de kernwinkelgebieden -de straten met veel winkels- boven de handelspanden nieuwe woongelegenheden maakt. "We moeten de steden versterken. We moeten ervoor zorgen dat de winkelstraten opnieuw leven."

CD&V: "Maatregel mag niet op zich staan"

Koen Van den Heuvel, Vlaams fractievoorzitter van coalitiepartner CD&V, noemt de maatregel "interessant", maar hij waarschuwt ook. "Elke handelskernversterkende maatregel is toe te juichen, maar als de maatregel op zich komt te staan, zal hij tot niets leiden. Een handelskernversterkend beleid moet meer zijn dan een losse maatregel zo nu en dan."

Van den Heuvel pleit ook voor overleg met de lokale besturen. "De inkomsten uit onroerende voorheffing zijn voor hen immers een belangrijke bron van inkomsten. Het is niet meer dan logisch dat de minister gemeenten en provincies compenseert voor de eventuele minderinkomsten die het gevolg zijn van zijn voorstel."