Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vlaming in Florida voelt eerste tekenen orkaan Irma: "We volgen situatie minuut per minuut"

De eerste tekenen van orkaan Irma zijn sinds vanochtend goed te voelen in de Amerikaanse staat Florida. Verwacht wordt dat de orkaan in de loop van de dag er stevig huis zal houden. "Er is veel regen, bliksem en wind", zegt een Vlaming ter plaatse. "We volgen de situatie minuut per minuut op."

Sofie Bocqué woont en werkt in de stad Miami. Afgelopen vrijdag kreeg ze te horen dat ze maar beter zou vertrekken vooraleer orkaan Irma de Amerikaanse staat zou bereiken, maar ze besliste om gewoon thuis te blijven. "De opvangcentra zijn niet veel sterker of veiliger dan het appartement waar ik woon", zei ze daarover gisteren in "De ochtend" op Radio 1.

Gisteren viel alles nog goed mee. Bocqué sprak over "een storm die ze er regelmatig meemaken". In de loop van de nacht zijn echter de eerste uitlopers van de orkaan te voelen in Florida. "Er is veel regen, bliksem en wind. Voor mijn appartement staan er een paar palmbomen en die zijn flink heen en weer aan het gaan."

We blijven wakker om een oogje in het zeil te houden.

"Volgens de voorspellingen zal het de komende uren alleen maar erger worden", zegt de vrouw. "Slapen is niet evident. We blijven wakker om een oogje in het zeil te houden. We volgen de situatie minuut per minuut op."

Het blijft wel onduidelijk hoe zwaar de orkaan zal zijn als hij aan land gaat en waar het zwaartepunt zal liggen. "Het lijkt erop dat het traject van de orkaan meer naar het westen is verschoven. Dat zou voor ons een redding zijn. Al is het wel ontzettend erg voor de mensen aan de Westkust. Zij dachten veilig te zijn, maar dat blijkt nu toch niet het geval te zijn."

We voelen ons nog steeds veilig in het appartement.

Zorgen maakt Bocqué zich nog niet. "We voelen ons nog steeds veilig in ons appartement. We hebben een bad gevuld met water, we hebben verlichting en een radio op batterijen en we hebben genoeg eten en water in huis. Als zou blijken dat het toch te erg wordt, dan zullen we iets moeten doen. We kunnen in de gang of de trappenhal gaan zitten. We volgen het nauw op."