Video player inladen ...

"Vluchtmisdrijf: confronteer mensen op voorhand met de consequenties"

Vluchtmisdrijven blijken een moeilijk uit te roeien kwaal, ondanks de zware straffen tot 2 jaar cel en hoge boetes tot 30.000 euro.  Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) deed een onderzoek naar het fenomeen.

 Bij één op de tien ongelukken met gewonden wordt vluchtmisdrijf gepleegd. Bij dodelijke ongelukken ligt het aantal vluchtmisdrijven lager, maar toch gaat het ook daar om één op de 25.

 

Waarom doen mensen dat, na een aanrijding op de loop gaan? Het BIVV heeft 800 daders van een vluchtmisdrijf ondervraagd. En wat blijkt, waarom ze dat doen is niet altijd duidelijk.

Volgens verkeerspsycholoog Ludo Kluppels van het BIVV is er soms sprake van een paniekreactie bij de daders. Maar iemand die een vluchtmisdrijf pleegt, doet dat soms ook omdat hij al andere overtredingen of misdrijven begaan heeft, zoals rijden onder invloed of rijden zonder rijbewijs. "Daardoor hebben ze nog meer schrik van de mogelijke gevolgen na een ongeval."

Daar komt volgens Kluppels nog bij dat "alcohol het logisch denken en zeker het morele denken moeilijk maakt".

Op de vraag hoe we het probleem moeten aanpakken stelt de verkeerspsycholoog dat "straffen alleen niet zal helpen". Hij benadrukt het belang van verkeersopvoeding. Hij wil mensen op voorhand confronteren:  "Wat zouden ze doen als, hoe zouden ze dat oplossen, en wat zijn de consequenties daarvan?"