Zweedse Vikingkrijger met rijk versierd graf blijkt een vrouw te zijn

Een lichaam van een Vikingstrijder dat is gevonden in de buurt van de Zweedse hoofdstad Stockholm, blijkt dat van een vrouwelijke krijger te zijn. Dat bevestigt oude verhalen over vrouwelijke Vikings.

AP2004

Het graf werd in 1880 gevonden in Birka ("Berkeneiland"), een oude handelspost van de Vikingen op een dertigtal kilometer van Stockholm. Daar zijn niet minder dan 3.000 Vikinggraven teruggevonden, waarvan er veel met rijke grafgiften.

In dat graf uit de 10e eeuw zijn naast een skelet ook wapens zoals zwaarden, hakbijlen, speren, schilden en de lichamen van twee paarden gevonden. Aangenomen werd dat het ging om het graf van een belangrijk militair leider.

Uit onderzoek van het skelet was echter al eerder het vermoeden gegroeid dat het mogelijk zou gaan om een vrouw. Uit DNA-onderzoek is nu vastgesteld dat dat inderdaad het geval was. De persoon in kwestie zou dus blijkbaar een vrouw zijn die een belangrijke militaire rol speelde in de nederzetting.

In verhalen uit de vroege Middeleeuwen zijn al langer vermeldingen van vrouwelijke Vikingen, maar die werden tot nu beschouwd als mythen. Wellicht zijn ook andere lichamen in krijgsgraven van vrouwelijke Vikingen. Ook bij Germanen, Kelten en bij Aziatische Scythen waren er in de Oudheid berichten over vrouwen die samen met mannen tegen vijanden vochten. De Grieken kenden zo verhalen over Amazones, vrouwelijke krijgers.