Videospeler inladen...

Weyts: “Verplichting om katten te chippen geflopt”

Katteneigenaars moeten hun jonge katten laten chippen en registeren. Zo kan het baasje van een verloren gelopen kat makkelijk teruggevonden worden. Alleen bestaat de databank waarin alle gegevens verzameld moeten worden nog steeds niet.  Vlaams minister voor Dierenwelijn Ben Weyts (N-VA) wacht namelijk al maanden op een advies van de privacycommissie.

In "De Inspecteur" op Radio 2 geeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nu toe dat de maatregel tot nu toe een regelrechte flop is. “Ik heb deze wet geërfd van het federale niveau. Dierenwelzijn was tot 2014 een federale materie en op dat niveau zijn ze vergeten in te schrijven dat er ook een officiële databank opgericht moest worden om al die kattenchips in te schrijven.” Toch heeft ook Weyts zelf katteneigenaars mee aangespoord om hun kat te laten chippen, en in de loop van 2015 beloofde hij ook dat een erkende databank vanaf 2016 in werking zou zijn.  

Katteneigenaars, dierenartsen en asielen hebben de voorbije jaren wel massaal gevolg gegeven aan die verplichting. Al maakten zij gebruik van verschillende databanken, waarin al de gegevens van die katten werden genoteerd. Soms was dat een schriftje, soms een computersysteem, maar heel wat dierenartsen maakten ook gebruik van ID-chips, een onlinedatabank opgericht door een vzw’s. Op die manier bleef het zoeken naar een naald in een hooiberg als een kat teruggevonden moest worden.

De familie van Marie-Lise Van der Meulen uit Gent kon dat aan den lijve ondervinden; begin dit jaar kwam hun kater Balthazar niet meer thuis, zo vertellen ze maandagochtend op Radio 2. Onlangs ontdekten ze per toeval dat hun kater intussen door een ander gezin is geadopteerd. Het dier was gechipt, maar blijkbaar waren de gegevens nergens geregistreerd. Ze is nu boos op het asiel dat hen niet informeerde hierover, maar ook op de overheid omdat je als katteneigenaar gerust gesteld wordt door zo’n chip, terwijl die een lege doos blijkt te zijn.

Gegevens overnemen

Minister Weyts zegt dat een officiële databank klaar staat om te lanceren, alleen wacht hij al zes maanden op een advies van de privacycommissie. Als dat advies positief is, kan de databank gelanceerd worden. Dan moeten alle eigenaars van een gechipte kat wellicht opnieuw naar de dierenarts om hun kat te laten registreren, al is dat niet zeker.

De dierenartsen zijn daarover niet te spreken. Zij vragen aan Weyts dat die nieuwe databank ook de gegevens uit de officieuze databank zou overnemen. In de aanbesteding van de nieuwe gegevensbank was de overname van de gegevens uit de oude databank immers uitdrukkelijk opgenomen.  Maar de minister wil daar niet van weten omdat hij niet kan instaan voor de kwaliteit van die informatie. De databank zou er tegen 1 oktober moeten zijn, maar ook die
datum lijkt nu niet meer haalbaar.

Meest gelezen