Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Afgezwakte orkaan Irma zaait vernieling in Florida

Orkaan Irma is intussen afgezwakt tot categorie 1 met maximumsnelheden tot 135 kilometer per uur en raast verder over de Amerikaanse staat Florida. Verwacht wordt dat de orkaan later vandaag nog afzwakt tot een tropische storm. Over de precieze schade en het aantal slachtoffers is nog veel onduidelijk. Ruim 4 miljoen huishoudens zit zonder stroom.

Irma is gisteren als een orkaan van categorie 5, de hoogste categorie, aan land gegaan op de Keys, de eilanden ten zuiden van het vasteland van Florida. Uit de eerste berichten van ter plaatse lijkt de schade er groot. Een duidelijk beeld is er nog niet, want het is er momenteel nacht en de autoriteiten laten weten dat ze met sommige eilanden in de Keys geen contact meer hebben. Daglicht zal meer duidelijkheid brengen.

Uit onderstaande beelden van CNN lijkt de schade op Key Largo alvast groot. Het is niet denkbeeldig dat er slachtoffers zijn gevallen, maar ook daarover is nog geen duidelijkheid tot de zon op komt. De hulpdiensten zijn van plan om dan van huis tot huis te gaan om na te gaan of iemand hulp nodig heeft en of er slachtoffers zijn gevallen.

Eens Irma was aangekomen aan het vasteland van Florida, is de orkaan snel afgezwakt tot categorie 1. Verwacht wordt dat Irma nu noordelijk trekt en verder afzwakt tot een tropische storm. Irma is gepaard gegaan met veel wind en vooral veel water in grote delen van Florida. Op verschillende plaatsen zijn berichten over overstromingen zoals op onderstaande beelden uit Naples te zien is, maar ook in pakweg Miami staan veel straten blank.

De orkaan heeft alvast een serieuze impact op de stroomvoorziening, momenteel zitten ruim 4 miljoen huishoudens zonder elektriciteit. Dat is 4 op de 10 gezinnen in de Amerikaanse staat. De Amerikaanse president Donald Trump laat intussen weten dat de hulpdiensten goed werk leveren en goed gecoördineerd zijn. Hij heeft Irma uitgeroepen tot een ramp, waardoor meer middelen kunnen worden ingezet.

Op verschillende plaatsen in Florida zijn ook berichten over plunderingen. De politie in Miami alleen al heeft al een 30-tal plunderaars opgepakt.  Grote delen van de staat zijn geëvacueerd voor de orkaan, waardoor plunderaars hun kans schoon zien.

Meest gelezen