Videospeler inladen...

Advocaat Kris Luyckx: "De "war on drugs" in Antwerpen haalt niets uit"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) legt een link tussen de incidenten van afgelopen dagen met jongeren in Borgerhout en het drugsmilieu. De Antwerpse advocaat Kris Luyckx heeft al verschillende druggerelateerde dossiers in Antwerpen behandeld. Volgens hem haalt de "war on drugs” in de stad niets uit. 

“Ik kan mij best voorstellen dat wat de laatste dagen gebeurd is op de Turnhoutsebaan misschien niet een reactie is georganiseerd door drugskartels, maar dat het misschien een reactie is van een bepaalde bevolkingsgroepen in Antwerpen.  Ze voelen zich gestigmatiseerd en op een gegeven ogenblik zeggen ze dat het genoeg is geweest,” vertelt Kris Luyckx in "De Afspraak" op Canvas.

Volgens Luyckx is het begrijpelijk dat De Wever zich als politicus aan de start van een niet onbelangrijk jaar wil profileren op het veiligheidsthema. “Maar geweld tegen de politie en omgekeerd politiegeweld, is van alle tijden, ” aldus Luyckx.

Als je een bepaalde bevolkingsgroep gaat viseren op een harde repressieve manier, kan je verwachten dat na een actie ook een tegenreactie volgt

Kris Luyckx

Hij gaat verder: "Als je een bepaalde bevolkingsgroep, hier de Marrokkaanse bevolking in Borgerhout, gaat viseren op een harde repressieve manier, dan kan je verwachten dat na een actie ook een tegenreactie volgt." Maar hij praat het geweld tegen de politie niet goed. “Ik denk dat politie en parket in Antwerpen zeer goed werk leveren."

"De dalende prijs van drugs is geen goed teken"

“Het is goed dat De Wever de "war on drugs" verklaard heeft. We hebben heel wat extra cliënteel, maar we zien dat het niets uithaalt.”  Luyckx stelt vast dat de prijs van drugs daalt en dat dit geen goed teken is.  “Ik zou niet weten wat wel de oplossing is, misschien wel legaliseren."

Verder waarschuwt Luyckx : "Als je je wil profileren als politicus op die bepaalde bevolingsgroep, moet je zien dat je niet meer schade toebrengt, dan wat je oorspronkelijk wou herstellen.” 

Advocaat Kris Luyckx: "De "war on drugs" in Antwerpen haalt niets uit"

Meest gelezen